latinica  ћирилица
25/11/2021 |  14:51 ⇒ 15:01 | Autor: RTRS

London: Izložba posvećena Ejmi Vajnhaus

Izložba nazvana "Ejmi: iza scene", posvećena jednoj od najvoljenijih svjetskih umjetnica, Ejmi Vajnhaus biće otovrena u petak 26. novembra, u londonskom Dizajn muzeju, a povod je obilježavanje 10. godišnjice njene smrti.
Izložba slika Ejmi Vajnhaus - Foto: AFP
Izložba slika Ejmi VajnhausFoto: AFP

Posebna vrijednost ove izložbe je što je pripremljena u saradnji sa njenom porodicom, pa će posjetioci, između ostalog, moći da vide njenu odjeću, instrumente i rukom pisane tekstove pjesama, koje nisu nikad viđene.

Ovom izložbom obuhvaćen je cijeli njen život, od školskih dana, i predstavlja podsjećanje na Ejmino ogromno naslijeđe, koje je ostavila muzičkoj i modnoj industriji.

- Ako razgovarate sa nekim mlađim muzičarima, shvatićete da mnogi od njih ističu, da su zahvaljući Ejmi izgradili svoje karijere i postali ono što jesu. Bili Ejliš rekla je da njena karijera ne bi bila moguća bez Ejmi, a i Adel mnogo priča o njoj. Mislim da je Ejmi najavila generaciju prilično snažnih umjetnica, koje mogu da budu ono što žele. Takođe, mislim da su njen glas i stil nadmašili vrijeme u kojem je živjela i to je omogućilo da njeno nasljeđe bude relevantno i deceniju kasnije i mislim da će to biti još dugo - ističe kustos izložbe Prija Kančandani.

Posljednja soba na izložbi nudi impresivno iskustvo sa projekcijama, baziranim na njenom izvođenju "Tears Dry on their Own."

- Nadam se da će ova izložba izbrisati tabloidnu sliku Ejmi, koju su mediji stvorili. Neke stvari, s kojima sam morao da se nosim posljednjih nekoliko mjeseci, bile su jednostavno odvratne i danas to ne bi mogli da rade. Nema šanse! Ali to se desilo i volio bih da ljudi zaborave na to i koncentrišu se na njenu pozitivnu stranu - kaže njen otac Mič Vajnhaus.

Takođe, naglašava da sa ove izložbe nećete otići suvih očiju ili bez osmijeha, jer je vrlo emotivna i donosi mnogo novih informacija o "djevojci, koju su svi voljeli".