latinica  ћирилица
25/11/2021 |  14:55 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

ŽRS: Po novoj sistematizaciji 2.098 radnih mjesta (VIDEO)

Željeznice Srpske dobile su novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.
ŽRS - Foto: RTRS
ŽRSFoto: RTRS

Urađen je u skladu sa poslovnim potrebama Željeznica i ima 2.098 radnih mjesta, koliko je utvrđeno projektom restrukturiranja.

Više pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Željeznicama od sada su prošlost. Uprava je usvojila jedinstven akt koji sistematizuje radna mjesta za 2.098 radnika. Nova sistematizacija predviđa značajno smanjenje broja rukovodilaca, broj sektora i broja šefova službi.

- U novoj sistematizaciji primjera radi mi imamo dva izvršna direktora, zamjenika direktora sektora nemamo, broj šefova službi sa 64 smo skinuli na 27, šefova stanica sa 89 na 67 - naveo je v.d.generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Željko Radić.

Dugo su trajali pregovori sa željezničkim sindikatima o novoj sistematizaciji. Uvažen je dio njihovih prijedloga i većih primjedbi nema.

- Izraženo je negodovanje od strane jednog dijela sindikata zato što nismo dobili prvo prijedlog na koji bi mi iskazali svoje mišljenje - istakao je predstavnik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić.

Više od 80 odsto zaposlenih usvajanjem nove sistamatizacije moći će da riješi svoj status. Viška nema, ali je problem struktura zaposlenih . Trenutno nedostaje oko 60 radnika u odnosu na broj predviđen projektom restrukturiranja.

- Nama trebaju radnici, Mi provodimo procedure da primimo radnike u izvršnim službama, uz istovremeno da radnike koji spadaju u specifične kategorije da njih zbrinemo i da ih uključimo u proces rada - dodao je Radić.

Željeznice su 2014. imale 5.683 zaposlenih. U procesu restrukturiranja koji se odvija po projektu Svjetske banke, taj broj trenutno je sveden na 2.029 radnika, dobrovoljnim odlaskom uz otpremnine i penzionisanjem.