latinica  ћирилица
25/11/2021 |  16:44 ⇒ 26/11/2021 | 06:48 | Autor: RTRS

FBiH obilježava Dan državnosti, u Srpskoj radni dan (VIDEO)

Četiri dana nakon što je Republika Srpska obilježila Dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao datum nastanka današnje BiH, Federacija obilježava svoj praznik - tzv. Dan državnosti.
Obilježavanje tzv. Dana državnosti BiH - Foto: RTRS
Obilježavanje tzv. Dana državnosti BiHFoto: RTRS

Ovaj datum odabran je u pomen na prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu, kada je BiH definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Јugoslaviji.

Republika Srpska se ne odriče tekovina antifašizma, ali te tekovine su u BiH odavno pogažene i tog praznika više nema, opšti je stav, kako struke, tako i građana u Srpskoj.U zemlji apsurda, kako često nazivaju BiH, praznici su još jedna linija podjele. Ista slika ponavlja se već godinama - dok jedni praznuju, za druge je radni dan, i obrnuto.

Iako je Rezolucijom ZAVNOBIH-a prije 78 godina poručeno da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, već i srpska, i muslimanska, i hrvatska, današnji datum obilježava se samo u dijelu Federacije u kojem su većina Bošnjaci.

Tamo ovaj datum doživaljavaju kao obnovu državnosti, a sebe vide kao branioce države od druga dva konstitutivna naroda.

- Ni Dodik, ni Čović, ni Beograd ni Zagreb ne mogu BiH ništa, sve dok ima dovoljno ljudi koji su spremni da kažu i pokažu, ako bude trebalo, da će učiniti sve da sačuvaju svoju domovinu - kaže Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

- To je suštinski pogrešno, to da on smatra da je BiH njegova i da on nešto brani. To je davno propalo što on brani. Propao je AVNOЈ a time i ta njegova priča - kategoričan je srpski član bh. Predsjedništva Milorad Dodik.

Dvadesetpeti novembar nije ništa više od istorijskog datuma, kada je prije 78 godina održan pripremni sastanak za četiri dana kasnije održanu sjednicu AVNOЈ-a, koja je postavila temelje nove Јugoslavije, kaže Dodik. O obnovi državnosti ne može, kaže, biti riječi, jer BiH ni prije, a ni poslije tog datuma nije postojala kao država.

- Sve je to dio istorije. Da je to moglo da živi, živjelo bi. Da može danas da funkcioniše, funkcionisalo bi. Sve to nije realno, ni tada, ni sada - dodaje Dodik.

 

Paradoksalno je da oni koji su se referendumom, bez učešća Srba, 1. marta 1992. odrekli Bosne i Hercegovine, kakva je stvorena ZAVNOBIH-om i koja je zaostavština svih naroda, obilježavaju ovaj datum kao Dan državnosti, smatraju analitičari.

- Ovaj praznik, suprotno instrukcijama ministarke inostranih poslova Bisere Turković, ne obilježavaju ni srpski predstavnici u diplomatsko-konzularnoj mreži. Turkovićevoj su poručili da ne slave lažni praznik, koji nije usaglašen u Parlamenatrnoj skupštini BiH i da pokušaj nametanja praznika predstavlja neku vrstu diktature - ističe politikolog Vojislav Savić.

Kakav je suštinski odnos u Federaciji prema antifašističkoj borbi, možda najbolje pokazuje činjenica da je u Sarajevu nekadašnja ulica Vojislava Đede Kecmanovića koji je predsjedavao ZAVNOBIH-om, a kasnije i Narodnom skupštinom SR BiH, preimenovana u ulicu Nusreta Šišića Dede, pripadnika Zelenih beretki.

Kakav je suštinski odnos među narodima u BiH pokazuju današnje fotografije iz Mostara – dok se u istočnom dijelu grada slavi Dan državnosti uz istaknute zastave BiH, u zapadnom dijelu istaknute su zastave Herceg-Bosne.