latinica  ћирилица
25/11/2021 |  19:10 ⇒ 26/11/2021 | 06:48 | Autor: TANЈUG

Sijarto: Evropski lideri da prvo poslušaju Dodika

Evropski političari koji kritikuju člana Predsedništva BiH Milorada Dodika nikada do sada se nisu sreli s njim, niti sa njim razgovarali da bi mogli da razumiju njegove stavove, poručio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem u Budimpešti.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

Sagovornici su, takođe, ocijenili da je Zapadni Balkan važan za mir i stabilnost u Evropi.

- Svi koji interpretiraju Dodikove riječi treba da razgovaraju s njim da bi nakon toga formirali svoja mišljenja. Posebno bi bilo dobro kada evropska spoljna politika ne bi bila svedena na tri riječi - sankcije, sankcije, sankcije, što se u proteklom periodu pokazalo neefikasnim - poručio je Sijarto.

Na pitanje o uticaju krize u BiH na situaciju u cijelom regionu, te u vezi sa pojedinim izjavama Milorada Dodika, Selaković je rekao da je Dodik u svojim izjavama rekao da se ne zalaže za secesiju, već da se bori za očuvanje nadležnosti Republike Srpske, kao jednog od dva ravnopravna entiteta u BiH.

Sijarto je napomenuo da Mađarska živi u susjedstvu Zapadnog Balkana i nažalost, ima loša iskustva, pa joj je tačno poznata razlika između stanja kada je mir i spokojstvo u regionu i kada nije.

- Možda oni koji su geografski daleko od ovih prostora, u manjoj mjeri osjećaju značaj toga i možda zato sprečavaju integraciju Srbije u EU, ali i oni moraju da shvate da je iz ugla bezbjednosti cijele Evrope, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od odlučujućeg značaja - rekao je Sijarto.

Zbog toga smatra da bi njegove kolege sa Zapada trebalo više da razgovaraju "sa rukovodiocima Zapadnog Balkana".

- I, ovdje je važan veznik - sa rukovodiocima, a ne da govore o njima. Oni evropski političari koji sada govore o Miloradu Dodiku, nikad do sada se nisu sreli s njim ili sigurno nisu razgovarali s njim da bi mogli da razumiju njegove stavove - uvjeren je Sijatro.

Podsjetivši da je premijer Orban otišao u Banjaluku, kaže da bi to trebalo da učine i evropski lideri prije nego što prijete sankcijama.

- Da odu i razgovaraju i da razumiju kakvu poziciju zauzima Dodik i da na osnovu toga stvore svoje stavove - dodao je Sijarto.

On je istakao da Dejtonski sporazum svakako treba poštovati, što je i stav Mađarske, navodeći da prilikom posjete Banjaluci, među Dodikovim stavovima nije bilo ničega što bi imao efekat destabilizacije, već su oni bili u skladu sa poštovanjem međunarodnih obaveza.

Ministar Selaković je rekao da, imajući u vidu da između Srbije i Srpske postoji Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, a s obzirom da u Republici Srpskoj, jednom od entiteta BiH, ubjedljvom većinom žive Srbi, svakao da je Srbiji izuzetno važno da se očuvanju mir i stabilnost u BiH, Republike Srpske i cijelom regionu.

On je zahvalio mađarskom premijeru Orbanu, ministru Sijartu, ali i komeasru za proširenje EU Oliveru Varheiju, koji je ovih dana u BiH, na, razumevanju za problem u BiH i stalnu spremnost da se u ovakvim situacijama saslušaju sve strane.

To je ono što je od suštinske važnosti za sticanje prave i realne slike o stanju stvari na terenu, naglasio je Selaković.

On je istakao da je pozicija Srbije jasna i nedvosmislena, jer Srbija na prvom mjestu kao glavni cilj djelovanja u regionu vidi očuvnje mira i stabilnosti.

-Bez mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope, nema mira i stabilnosti u čitavoj Evropi, niti ekonomskog razvoja. I jedan od razloga zašto se toliko zalažemo i reformišemo naše društvo na putu evropskih integracija je u tome što su evropske integracije postale provjereni istorijski recept za očuvanje mira i stabilnosti - rekao je Selaković.

Dodao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum i dejtonsku BiH, što je, kaže, recept koji je uspeo.

- Mi 26 godina poslije potpisivanja nismo imali nijednu bezbjednosnu krizu, sporazum je sačuvao mir, zato što je postavio recept koji počiva na tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jednoj državi - konstatovao je Selaković.

On je poručio da, ako je nekome želja da se Dejtonski sporazum mijenja, to je moguće ali uz konsenzus tri naroda i oba entiteta.

- Zato je stepen razumijevanja koji pokazuje zvanična Budimpešta za svoje južno susjedstvo važno i pokazuje primjer drugima kako da pristupe tome - rekao je Selaković.

Poručivši da odluke nametnute sa strane nisu dobre u 21. vijeku.

Selaković je naveo i da je nesumnjivo moguće da dođe do eventualnog uticaja krize u BiH na čitav region, zbog čega je još važnije da se samo kroz dijalog svih strana, Bošnjaka, Hrvata i Srba, dođe do rješenja.

- Srbija dobro zna koliko je secesionizam opasna pojava i nastavićemo da ozbiljno vodimo računa o svim potezima, da ni u kom slučaju na provokacije ne odgovaramo neozbiljno, već konstruktivno - rekao je Selaković, dodajući da je to upravo i učinio predsjednik Srbije Aleksandra Vučić inicijativom "Otvoreni Balkan", jer je relaksacija odnosa u ekonomiji, put ka relaksaciji političkih odnosa i snižavanju tenzija.