latinica  ћирилица
25/11/2021 |  19:27 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

Istraga otkrila šta je uzrok nesreće na auto-putu u Bugarskoj

Bugarski istražitelji saopštili su da je ljudska greška vjerovatno uzrok nesreće na auto-putu u Bugarskoj, u kojoj se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije.
Makedonski autobus izgorio u Bugarskoj (Foto: BTA) -
Makedonski autobus izgorio u Bugarskoj (Foto: BTA)

U autobusu su bila 52 putnika, pri čemu je poginulo 45 ljudi.

Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Sjeverne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku.

Oko 2 sata ujutro u utorak autobus se zapalio na auto-putu u zapadnoj Bugarskoj.

Istražitelji su odbacili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su požar izazvali dodatni kanisteri sa gorivom. Takođe su utvrdili da nije bilo eksplozije.

- Trenutno je najvjerojatnije i jedino objašnjenje ljudska greška - kazao je šef Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak.

On je dodao da obdukcije ukazuju na to da su žrtve uglavnom poginule usljed gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili povreda zbog eksplozije.

- Naše je mišljenje da saobraćajna barijera u koju je autobus prvo udario, ne samo da nije korisna, već je opasna za saobraćaj i zapravo je doprinijela nesreći - kazao je Sarafov.

Autobus je udario u prepreku sa desne strane i zapalio se od trenja. Zatim je skrenuo lijevo da bi se zaustavio na preprekama koje razdvajaju dva pravca auto-puta, kažu istražitelji.

- Svedoci su rekli da je poslije prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo zadimio - rekao je glavni istražitelj Marijan Marinov.

- Zbog jakog požara niko nije mogao da izađe na prva vrata. Svi su se okupili ispred zadnjih vrata, ali su bila blokirana saobraćajnim preprekama koje su zaustavile autobus - rekao je on.

Izvor: DNEVNIK.HR