latinica  ћирилица
25/11/2021 |  20:05 | Autor: SRNA

Ponovo oskrnavljena spomen ploča na Vracama - komunalci već očistili farbu

Nepoznato lice ili više njih večeras su zelenom fabom ponovo na Vracama u Istočnom Novom Sarajevu oskrnavili spomen-ploču u čast Vojske Republike Srpske /VRS/ i generala Ratka Mladića, ali je očišćena, zahvajujući brzoj intervenciji radnika Komunalnog preduzeća "Rad".
Vraca - Ploča - Foto: SRNA
Vraca - PločaFoto: SRNA

Srni je u Komunalnom preduzeću "Rad" potvrđeno da su odmah nakon skrnavljenja spomen-ploče reagovali na poziv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i u kratkom roku očistili farbu.

Pretpostavlja se da je na spomen-ploču postavljenu na Vracama u znak sjećanja na vojnu smotru koju je tu u maju 1992. godine izvršio general Mladić, farba večeras bačena iz automobila, a raskrsnica na kojoj se spomen-ploča nalazi pokrivena je video-nadzorom, pa će više detalja o ovom slučaju i počiniocima biti poznato naknadno.

Spomen-ploča na Vracama bila je na meti vandala i 17. novembra kada je posuta je bijelom farbom.

Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je 2014. godine na Vracama, nekoliko kilometara od centra Sarajeva, ploču u znak sjećanja na vojnu smotru koju je na tom mjestu maja 1992. godine izvršio general Mladić.

Nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu delegata Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da sa ulaza na područje opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče.