latinica  ћирилица
25/11/2021 |  21:19 | Autor: SRNA

Obilježeno 103 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

U Srpskom narodnom pozorištu /SNP/ u Novom Sadu večeras je održana Svečana akademija "Prisajedinjenje - drugi vijek", povodom 103 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.
Novi Sad, Svečana akademija  „Prisajedinjenje–drugi vijek“ - Foto: SRNA
Novi Sad, Svečana akademija „Prisajedinjenje–drugi vijek“Foto: SRNA

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kaže da je 25. novembar 1918. godine, kada je održana Velika narodna skupština u Novom Sadu, bila završni čin viševjekovnog istorijskog procesa - ujedinjenja sa maticom Srbijom.

To je, prema njegovim riječima, bio i početak slobode, jednakosti i prosperiteta za sve koji su živjeli i žive na teritoriji današnje Vojvodine, vrijeme koje traje i danas.

On ističe da je Vojvodina danas mjesto ekonomskog razvoja, rasta industrijske proizvodnje i izvoza, smanjene nezaposlenosti i sve većih zarada uprkos svim izazovima koje je donijela pandemija virusa korona.

- Istovremeno, Vojvodina je neraskidivi dio Srbije, baš onako kako su to, prije 103 godine na Velikoj narodnoj skupštini odlučili naši veliki preci i tako zauvjek odredili i naš put i put onih koji će doći poslije nas. Budućnost Vojvodine je zato u zajedništvu, ravnopravnosti i svakom vidu napretka i modernizacije - rekao je Mirović.

Pokrajinski premijer je na svečanosti uručio najviše priznanje AP Vojvodine, Nagradu "Mihajlo Pupin" akademiku Vasiliju Krestiću, poznatom srpskom istoričaru.

Krestić se zahvalio za visoko pokrajinsko priznanje i istakao da je ono nagrada za njegovo poluvijekovno istraživanje istorije srpskog naroda.

- Nagradu "Mihajlo Pupin" doživljavam kao pobjedu nauke nad politikom i ideologijom - istakao je akademik Krestić.

Na svečanosti zaslužnim pojedincima uručena su pokrajinska priznanja za doprinos raznim oblastima društvenog života.

Svečanosti u SNP-u prisustvovali su i predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, episkop sremski Vasilije, muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić, predstavnici Vojske Srbije, članovi diplomatskog kora, kao i članovi Pokrajinske vlade.

Odlukom Skupštine Vojvodine od 2018. godine, 25. novembar, dan kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, ustanovljen je kao datum od pokrajinskog značaja