latinica  ћирилица
25/11/2021 |  21:49 | Autor: SRNA

Nasilje nad ženama - najrašireniji vid ugrožavanja ljudskih prava

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, gdje većina slučajeva ostaje neregistrovana, a od početka pandemije virusa korona došlo je do drastičnog porasta broja slučajeva nasilja u porodici, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Nasilje nad ženama - Foto: RTRS
Nasilje nad ženamaFoto: RTRS

U saopštenju se ističe da da se žene teško odlučuju da prijave nasilnika, najčešće jer se plaše da će to rezultirati još težim nasiljem, a tu su i drugi razlozi, kao što su ekonomska zavisnost, nisko samopouzdanje i mišljenje žrtve da joj niko ne može pomoći.

Prema podacima UN, polovina ubijenih žena stradala je od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera.

- Zbog svega ovoga potrebno je što češće iznositi ovaj problem u javnost kako bi probudili kolektivnu, ali i individualnu svijest da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti - navedeno je u saopštenju.

Iz ovog ministarstva upozoravaju da se ne smije ćutati o nasilju i nijemo ga posmatrati, već se mora pomoći žrtvama i ohrabriti ih da prijave nasilnike, a nadležne institucije su dužne da ih adekvatno kazne.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na sestre Mirabal, koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo.