latinica  ћирилица
26/11/2021 |  08:48 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

QR kod iz Srpske važi i poslije 20 časova u ugostiteljskim objektima u Srbiji

Stanovnici Republike Srpske uveliko se pripremaju za zimovanje i najluđu noć u godini, a oni koji umjesto kućne varijante radije biraju planine mahom su rezervisali aranžmane na Јahorini i Kopaoniku jer na domaćim destinacijama nema ograničenja u pogledu kovid mjera, a za boravak u ugostiteljskim objektima u Srbiji nakon 20 časova dovoljne su potvrde koje izdaju nadležne zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Naime, poslije 20 časova u kafiće i restorane u Srbiji od 8. novembra moguće je ući uz kovid propusnice koje objedinjuju podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom virusu korona.

Ukoliko neko nema ovu propusnicu, nadležni u Srbiji objasnili su da je moguće priložiti negativan PCR test ne stariji od 72 časa.

Takođe, ranije su istakli da, ukoliko je osoba prebolovala kovid u proteklih sedam mjeseci, a nije vakcinisana, može da pokaže negativan antigenski test koji nije stariji od 48 časova.

Iako stanovnici Srpske u Srbiju putuju bez ikakvih ograničenja, za boravak u ugostiteljskim objektima nakon 20 časova ipak treba da poštuju navedene propise.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je za Glas Srpske da, prema informacijama koje je Predstavništvo dobilo u nadležnim institucijama Republike Srbije, građani iz Srpske, ukoliko su vakcinisani, prilikom kontrole poštovanja mjera za sprečavanje širenja virusa korona treba da pokažu potvrdu da su vakcinisani.

- Svi oni koji borave u Srbiji, a imaju kovid sertifikat zemlje iz koje dolaze sa QR kodom, nemaju nikakvih problema prilikom boravka u ugostiteljskim objektima u Srbiji nakon 20 časova. Takođe, i oni koji imaju originalnu potvrdu sa QR kodom da su primili dve doze vakcine protiv virusa korona, što je slučaj kod građana Srpske, prilikom kontrole pokazuju taj dokument i komunalna policija to uvažava - rekao je Cicović.