latinica  ћирилица
26/11/2021 |  09:20 ⇒ 09:42 | Autor: B92

Novi film Dušana Kovačevića – poslije 18 godina (VIDEO)

Da li je kraj života istovremeno i kraj boravka na ovom svijetu ili postoji mogućnost da se život produži u nekom drugom obliku, pita se Dušan Kovačević u svom novom filmu "Nije loše biti čovek", prvom rediteljskom poduhvatu nakon 18 godina.
Dušan Kovačević -
Dušan Kovačević

Kako je naveo Kovačević, ovaj film je njegov omaž i zahvalnost prirodi i pametnim božjim stvorenjima oko nas, koji čini ljepši dio planete koju uništavamo.

Ova komedija sa elementima drame slika je jednog običnog života sa neobičnim događajima, jedna fantazija u čijem središtu je odnos ljudi i životinja.

- Od kako znam za sebe živimo dva-tri paralelna svijeta. Moje viđenje svijeta je oduvijek bilo pomalo sumnjičavo i nije bilo egzaktno tačno. Uvijek je bio neki znak da postoji još jedan svijet i univerzum koji mi ne možemo ili ne želimo da vidimo - ističe reditelj i scenarista.

Vojin Ćetković, poslije niza TV serija u kojima igra glavne ili prateće uloge, poslije nekog perioda igra u bioskopskom filmu i to glavnu ulogu.

- Dušku sam definisao žanr filma, i nazvao sam ga – bajka. Ovaj film zaista to i jeste, prava bajka - kaže Ćetković.

Kako ovaj glumac ne igra često ranjive uloge, na pitanje da li je ovaj film kritika naše ustaljene predstave o tome šta muškarac treba da predstavlja u društvu, odgovorio je:

- Svaki dobar scenario, drama, roman i film mora da ima dodirnih tačaka sa sadašnjim vremenom. U našoj kinematografiji, a čak i na televiziji, imamo malo dodira sa sadašnjim vremenom i ne oslikavamo ga onako kako bi trebalo. Svaki dobar film mora to da ima, i ovaj film to uspijeva da uradi. Ne radi se o tome da li mi kritikujemo – mi postavljamo pitanja i ukazujemo na problem, ali ne zaključujemo, to radi publika. A to postoji u ovom filmu i to na najlljpši mogući način, nije baš prst u oko, što svaka umjetnost treba da učini. 

Film obiluje šalama usmjerenim prema policiji, a kako Kovačević kaže da je ovo ostvarenje odraz našeg društva trenutno, reditelj je demantovao da mu je bila namjera da kritikuje policajce.

- Moja želja je bila da budem inspektor, ali nisam uspio jer sam kratkih živaca. Јa se bavim policijom indirektno ili direktno u svakom svom radu. Ono što je zanimljivo u postojanju policijske organizacije je to što je ona starija od države, vlast se smjenjuje a policija ostaje. To je težak posao i nije mi bio cilj da kritikujem policiju, naprotiv - kaže reditelj.

Film je baziran na hit-predstavi "Kumovi", takođe prema tekstu Dušana Kovačevića, koja je na repertoaru Zvezdara teatra već duže od 10 godina.

Kompozitor je rok umjetnik Momčilo Bajagić Bajaga, prvi put u karijeri je i u ulozi koproducenta, a glumačku ekipu čine vodeći srpski dramski umjetnici Vojin Ćetković, Branka Katić, Hristina Popović, Nenad Јezdić, Srđan Žika Todorović, Lena Kovačević, Gordan Kičić, Mira Banjac, Milan Lane Gutović, a ovog puta imamo priliku da vidimo komičara Andriju Miloševića u ulozi negativca, bivšeg policajca, a sada kriminalca.

Premijera dugo očekivanog filma legendarnog scenariste i reditelja biće održana 7. decembra u Kombank dvorani, a nakon toga počinje prikazivanje širom Srbije.