latinica  ћирилица
26/11/2021 |  10:47 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Povećanje plata u oblasti prosvjete i kulture (VIDEO)

Radnici u oblasti prosvjete i kulture od naredne godine mogu očekivati povećanje plata od pet i od tri odsto, ijavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, nakon sastanka ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacionim društvom Srđanom Rajčevićem i predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem.
Sastanak u Ministarstvu prosvjete - Foto: RTRS
Sastanak u Ministarstvu prosvjeteFoto: RTRS

Plan je da se radnicima plate do 1.000 KM povećaju za pet odsto, dok će onima sa primanjima iznad ovog iznosa to povećanje iznosi tri odsto.

- Ovo je četvrto povećanje plata u kontinuitetu, te pokazuje opredijeljenost Vlade da cijeni rad i zalaganje radnika u prosvjeti i kulturi, te da sve činimo kako bismo im stvorili što bolje uslove za rad i omogućili da budu adekvatno plaćeni - rekla je Trivićeva.

Rajčević je izrazio zadovoljstvo jer su se stekli uslovi za povećanje plata, a koje se odnosi i na oblast visokog obrazovanja i studentskog standarda.

 

Gnjatić je napomenuo da će osim na ovaj način, plate radnicima u obrazovanju i kulturi biti povećane i putem smanjenja ukupne stope doprinosa, za 1,8 odsto na bruto platu.

- To povećanje se odnosi na sve radnike u Srpskoj, pa tako i radnike u ovim resorima - rekao je Gnjatić.