latinica  ћирилица
26/11/2021 |  10:57 ⇒ 11:35 | Autor: Agencije

Moguće poplave i u Hrvatskoj

U skoro čitavoj Hrvatskoj od jutros pada kiša. Kako su najavili meteorolozi, vrijeme će i u narednim danima biti kišno i vjetrovito.
Nevrijeme u Splitu (foto: facebook.com / prognozaVrimenaByIvanSolicSoki) -
Nevrijeme u Splitu (foto: facebook.com / prognozaVrimenaByIvanSolicSoki)

Očekuju se i obilni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom, a pojedine obale u primorskim gradovima do ponedjeljka će biti polavljene zbog velikih talasa koje će izazvati jak i olujni vjetar, najčešće jugozapadni i južni. Upozoreno je da se odgode sve plovidbe, osim neophodnih. Od nedjelje će na kopnenom dijelu Hrvatske temperature biti noću i ujutro ispod nula stepeni Celzijusovih, prognozirali su meteorolozi.

Sljedećih dana povremeno će padati i snijeg, i to ne samo u višim, nego i nižim predjelima, posebno na sjeveru.

DHMZ je zbog promjene vremena izdao posebno saopštenje.

- Pred nama je još jedna promjena vremena, posebno izražena na Јadranu, gdje će biti obilne kiše, lokalno i intenzivnih pljuskova sa grmljavinom te jakog i olujnog vjetra, najčešće južnog i jugozapadnog.

Upozorava se na premještanje ciklona što će za posljedicu imati obilnu kišu, posebno na Јadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje mjestimično može pasti i više od 100 litara po metru kvadratnom.

Lokalno je na obali i ostrvima vrlo vjerovatno grmljavinsko nevrijeme, moguće su bujične i urbane poplave, grad, na moru i pijavice, posebno danas u Dalmaciji. Osim obilne padavine, probleme će stvarati jak, mjestimično i olujni vjetar koji će stvarati talasi prema otvorenome moru i veće od četiri metra što će pričiniti probleme u pomorskom saobraćaju, kao i plavljenje gradskih riva.