latinica  ћирилица
26/11/2021 |  12:07 | Autor: SRNA

Vrijeme ne pogoduje poljoprivrednim radovima na otvorenom

Agrometeorološke prilike ne odgovaraju izvođenju predviđenih poljoprivrednih radova na otvorenom, zbog kiše i nepovoljnih vremenskih prilika u Republici Srpskoj koje će se zadržati i tokom vikenda, navode agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

- Tokom sedmice iza nas zabilježene su veoma slabe padavine. Zahvaljujući dospjelim padavinama iz prethodog perioda vlažnost obradivog zemljišta u sjetvenom i dubljim slojevima je prilično dobra. U većem dijelu sedmice, do 21. novembra, vladali su povoljniji vremenski uslovi, što je omogućilo da se sjetva ozime pšenice privede kraju - kažu agrometeorolozi.

Oni ističu da usjevi koji su posijani u optimalnim rokovima sjetve imaju dobre uslove da se kvalitetno razviju i pripreme za predstojeći period mirovanja.

Agrometeorolozi upozoravaju da je u tom periodu zabilježena aktivnost pojedinih insekata štetočina, te da u zasadima kruške ima prezimljujućih imaga obične kruškine buve, a kod jabuke su zapaženi simptomi bakteriozne plamenjače jabučastog voća.