latinica  ћирилица
26/11/2021 |  12:15 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Ozvaničen početak radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru 5C (FOTO/VIDEO)

U naselju Rudanka kod Doboja ozvaničen je početak radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru 5C na teritoriji Republike Srpske.
Izgradnja Dobojske obilaznice - Foto: RTRS
Izgradnja Dobojske obilazniceFoto: RTRS

Ozvaničenju radova na petlji Kostajnica prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović. 

Prisutni su bili i predstavnici Delegacije EU u BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i direktor Autoputeva Srpske Dušan Topić i gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.

Predsjednik Vlade Radovan Višković izjavio je danas da je izgradnja obilazanice oko Doboja važan projekat za Republiku Srpsku i BiH, kao tačka kontakta između mreža auto-puteva Republike Srpske i Korodora 5C, koji treba da poveže EU sa Lukom Ploče.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je izgradnja Koridora 5C najvažniji infrastrukturni projekat u BiH koji predstavlja veliki organizaciono-tehnički i finansijski izazov za sve nivoe vlasti.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić najavio je da će dionica Koridora 5C kroz Republiku Srpsku biti završena i prije predviđenog roka 2028. godine i da će, ukoliko se održi dinamika radova, biti okončana krajem 2025.

Direktor preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić izjavio je da je danas u Doboju počela druga faza izgradnje Koridora 5C kroz Republiku Srpsku, dok će radovi u trećoj fazi početi sredinom sljedeće godine.

Izgradnja Dobojske obilaznice (Foto: RTRS)

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović istakao je da je Koridor 5C infrastrukturni projekat od nemjerljivog zanačaja kako za BiH, tako i za Republiku Srpsku.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuela Nesl rekla je je da je početak radova na drugoj dionici Koridora 5C kroz Republiku Srpsku i sam koridor pokazatelj napretka.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić izjavio je je da ova lokalna zajednica postaje čvorište auto-puteva po okončanju izgradnje Koridora 5C, što predstavlja razvojni potencijal za ovaj grad koji je saobraćajno čvorište Srpske i BiH.

Koridor 5C je najveći projekat infrastrukture koji se realizuje na ovom prostoru i značajno doprinosi ekonomskom razvoju zemlje, rekao je Stefano Elero, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH.

Druga dionica auto-puta na koridoru 5C na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda, poznata kao "dobojska obilaznica", dužine je šest kilometara. 

Rok za završetak radova je tri godine.

Izgradnja Dobojske obilaznice (Foto: RTRS)

Riječ je o veoma zahtjevnoj dionici, na kojoj je planirana izgradnja dva tunela dužine oko dva kilometra - Putnikovo brdo jedan i Putnikovo brdo dva, izgradnja mosta preko rijeke Bosne dužine oko 330 metara, te vijadukta dužine oko 290 metara.

Predviđena je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara.

Izgradnja Dobojske obilaznice (Foto: RTRS)

Izvođač radova je firma Integral inženjering Laktaši, a radove nadzire IRD inženjering iz Rima.

Projekat je finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150.000.000 evra, te sufinansiran grant sredstvima Evropske komisije putem Investicionog fonda za zapadni Balkan u iznosu od 38.768.800 evra.