latinica  ћирилица
26/11/2021 |  12:36 | Autor: SRNA

Galijašević: Aktivnosti Srpske po slovu Dejtona u Sarajevu izazivaju histeriju

Politički analitičar i ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević ocijenio je da odluka da Republika Srpska po slovu Dejtonskog sporazuma 26 godina nakon njegovog potpisivanja zaokruži vojni, bezbjednosni i finansijski suverenitet na Zapadu izaziva užas, a u Sarajevu histeriju.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- I jedni i drugi su svjesni da ukoliko Republika Srpska ostane dosljedna u svojim namjerama, arhitektura građena tri decenije nestaće kao kula u pijesku - rekao je Galiajšević za Srnu.

Galijašević smatra da stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika demistifikuje i čini besmislenim ne samo prividni napredak BiH na putu ka evropskim vrijednostima i demokratiji, već i cijeli Zapad koji navodno zagovara te vrijednosti.

- Kada Dodik kaže da BiH nema pravosuđe nego samo Ustavni sud, ali da taj Ustavni sud nema zakonski okvir po kome postupa nego radi po nekakvim pravilima koje su same sudije sebi propisale, šta taj Zapad može? Da demantuje? To je nemoguće - poručio je Galijašević.

On kaže da Zapad vrlo dobro zna da Oružane snage BiH, Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/, poreski poslovi i imovina nisu vlasništvo zajedničke države nego entiteta i da nasuprot tome saglasnost na imenovanja u Savjetu ministara, Agenciji za istrage i zaštitu ili OBA daju stranci, OHR ili ambasade.

- Njima se ne mora predočavati ono što su sami kreirali - da se o kursu konvertibilne marke i deviznim rezervama zemlje odlučuje po međunarodnim podrumima i ćumezima, kao i da pristupanje vojnim savezima i drugim organizacijama ne smije biti stvar preglasavanja već konsenzus svih naroda - zaključio je Galijašević.