latinica  ћирилица
26/11/2021 |  13:24 ⇒ 13:57 | Autor: Agencije

Drastične kazne na granici Hrvatske zbog unosa hrane (FOTO)

Hrvatska je počela punu primjenu zakona Evropske unije o strogoj kontroli na granicama u vezi s unosom proizvoda životinjskog porijekla, hrane ili biljaka iz trećih zemalja.
Granični prelaz - Foto: klix.ba
Granični prelazFoto: klix.ba

Za nepoštovanje uvedenih mjera, putnici kroz Hrvatsku rizikuju visoke novčane kazne. Kako dokumentuju mediji, mnogi su već bili prinuđeni i da ih plate, jer carinici traže sve neprijavljene proizvode bez odgovarajućih certifikata.

Јedan putnik je kažnjen na Graničnom prelazu Izačić zbog deset glavica kupusa sa 5.100 kuna, odnosno oko 1.327 KM.

- Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdat ovom vozaču, kriv je jer nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama, koja je pronađena u torbama u prtljažniku i to 15 kilograma svježeg kupusa - navodi portal GPmaljevac.

Putnici su priložili i prekršajne naloge koje su morali odmah da plate - 3.500 kuna za tri tikve, 4.500 kuna za tri akumulatora + 350 kuna za odvoz smeća, kao i 3.000 kuna (782 KM) za deset kokošijih pašteta.

Među kaznama je najdrastičnija jednom bh. državljaninu koji je ponio sedam kilograma ljutih krajiških kobasica, koje su ga koštale 14.000 kuna, odnosno 3.644 KM.

- Sva ova pravila vrijede od ulaska Hrvatske u EU, ali je bila komplicikovana provjera sa veterinarima i obimnom dokumentacijom i zbog toga su putnici manje kontrolisani. Novim zakonom sve je pojednostavljeno. Sada su propisi potpuno usaglašeni s evropskim - navedeno je u prilogu RTL televizije.

Ovim uredbama pogođeni su i državljani Hrvatske koji su često u pograničnim područjima dolazili u BiH po jeftinije životne namirnice.

Račun

Putujete li u EU iz zemlje koja nije članica, strogo je zabranjeno nositi svježe meso ili suhomesnate proizvode, paštete, mliječne proizvode, kao i voće i povrće.

Kako je propisano, pri dolasku u EU meso i mliječni proizvodi koji nisu prijavljeni biće zaplijenjeni i uništeni, a vlasnici novčano kažnjeni ili krivično gonjeni.

Na putovanju u EU smiju se nositi proizvodi dobijeni od životinja, ali većina EU ima stroga pravila o nošenju ugroženih životinja ili biljaka ili proizvoda koji su od njih dobiveni, a u nekim slučajevima je potrebna dozvola.

Količine koje su veće od dozvoljenih podliježu veterinarskom pregledu i mora ih pratiti veterinarski sertifikat i mogu se unositi u Hrvatsku/EU samo preko graničnih prelaza na kojima postoji Granična veterinarska inspekcija (prelazi Bajakovo, Stara Gradiška, Nova Sela, Karasovići, Luka Rijeka, Luka Ploče, Aerodrom Zagreb) uz obaveznu prethodnu prijavu za službenu kontrolu koja se podnosi nadležnoj graničnoj veterinarskoj inspekciji.

Tako će državljani BiH od 1. januara u EU moći unijeti samo dvije paklice cigareta, a proizvodi životinjskog porijekla  koji ne ispunjavaju tražene uslove oduzimaju se od putnika i uništavaju.