latinica  ћирилица
26/11/2021 |  13:45 ⇒ 14:00 | Autor: Agencije

Haos zbog novog soja po aerodromima (VIDEO)

Nakon što je otkriven najnoviji soj virusa korona za koji stručnjaci strahuju da je zarazniji i od delta soja, EU je zabranila letove iz Јužne Afrike gdje je on otkriven.
Putnici (foto: twitter.com/paula63) -
Putnici (foto: twitter.com/paula63)

Neke zemlje su već počele da otkazuju letove iz tog dijela svijeta. Ali, problem je nastao s putnicima koji su se već našli u avionima iz Јužne Afrike ka evropskim destinacijama. Oni su sada zarobljeni u letjelicama.

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak putnika koji su faktički zarobljeni u avionu, na aerodromu u Amsterdamu. Njima nije dozvoljeno ni da napuste avion.

SZO će danas održati i hitan sastanak povodom pojave novog soja virusa korona.

Od četvrtka je otkriveno skoro 100 slučajeva u Јužnoj Africi, gdje je postala dominantna vrsta među novim infekcijama. Rani rezultati PCR testa pokazali su da je 90 odsto od 1.100 novih slučajeva prijavljenih u srijedu u južnoafričkoj provinciji koja uključuje Јohanesburg uzrokovano novom varijantom, kaže genetičar Tulio de Oliveira.

U susjednoj Bocvani zvaničnici su u ponedjeljak zabilježili četiri slučaja kod ljudi koji su bili potpuno vakcinisani. U Hong Kongu je pronađena varijanta kod putnika iz Јužne Afrike, a identifikovan je još jedan slučaj kod osobe koja je bila u karantinu u hotelskoj sobi preko puta hodnika. Izrael je takođe identifikovao jedan slučaj kod čovjeka koji je nedavno putovao u Malavi.