latinica  ћирилица
26/11/2021 |  14:07 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

"Neki novi Brodvej" na festivalu u Solunu

Dugometražni dokumentarni film "Neki novi Brodvej" režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio televizije Republike Srpske, a u saradnji sa Daun sindrom centrom iz Banjaluke, biće prikazan u takmičarskoj selekciji na Rodi film festivalu u Solunu.
Umjetnost je za sve -
Umjetnost je za sve

Filmski festival će ove godine biti održan od 3. do 10. decembra. Film "Neki novi Brodvej" takmičiće se u internacionalnoj selekciji u kojoj je ove godine više od 40 filmova iz 30 zemalja svijeta.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Grčke Katerine Sakelaropulu i Ministarstva sporta i kulture.

Cilj međunarodnog festivala"Odraz invaliditeta u umjetnosti" (iRoDi Festival) je istaći umjetnost kroz perspektivu lica sa invaliditetetom. Ideja polazi od neotuđivog prava osoba s invaliditetom da se izraze kroz umjetnost, bilo amatersku ili profesionalnu. Festival, takođe, ima za cilj da kroz umjetnost prikaže vještine osoba s invaliditetom i mogućnosti koje svaka zajednica mora pružiti svakom pojedincu, pridonoseći kulturnom identitetu osobe i društva.

Radnja filma "Neki novi Brodvej" prati šest mladih osoba sa Daunovim sindromom koji, savladavajući brojne prepreke, postaju prvi polaznici škole glume na ovim prostorima, istovremeno rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba sa Daunovim sindromom.