latinica  ћирилица
26/11/2021 |  17:15 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Betovenova 10. simfonija završena uz pomoć vještačke inteligencije (VIDEO)

Skoro dva vijeka nakon smrti slavnog umjetnika, Betovenova nezavršena 10. simfonija dobila je svoj kraj uz pomoć vještačke inteligencije. Svjetska premijera izvedena je 9. oktobra u njegovom rodnom Bonu u Njemačkoj. Internacionalnom timu eksperata trebalo je dvije godine da završe ovaj posao.
 -

Pisanje ove simfonije Betoven je započeo pred sam kraj života, ali iza njega je ostalo samo nekoliko nota i muzičkih skica. Internacionalni tim stručnjaka okupio se prije dvije godine sa idejom da, uz pomoć vještačke inteligencije, analiziraju umjetničko naslijeđe slavnog kompozitora i vide šta će iz toga proizići.

Austrijski kompozitor Valter Vercova, koji živi u Beču, gradu u kojem je Betoven proveo veći dio života, učestvovao je u ovom projektu.

- Preveli smo Betovenove muzičke skice u MIDI fajlove i kopirali ih u sistem vještačke inteligencije. Ona je onda učila način njegovog rada, kako je komponovao i kako je razvijao svoje kompozicije i vraćao nam njegove metode i varijacije - rekao je Vercova.

Za Vercova svako jutro bilo je vrlo uzbudljivo, jer su ga u kompjuteru dočekivali snimci, koje su mu slale američke kolege sa Ratgers univerziteta.

- Zbog vremenske razlike, ustao bih rano ujutru, prilično uzbuđen i trčao do svog kompjutera da nađem stotine mogućnosti, koje su formulisane preko noći. Bila je to lijepa jutarnja zanimacija da, dok pijem kafu, slušam i biram između tih Betovenovih inspiracija - rekao je on,

Neki kritičari kažu da vještačka inteligencija nikada nije bolovala od ljubavi, nikada nije bila pijana, niti prosipala sebi kofu leda na glavu, sve ono što je Betoven radio, ali za Vercova to ne mijenja njegovu muziku. Emocije su svakako uticale na Betovenov rad, dok je stvarao svoja remek – djela, ali vještačka inteligencija je analizirala te rezultate. Naravno, mašina nije mogla sama da završi simfoniju.

Tim muzikologa birao je ponuđene teme i aranžirao ih. Zbog pandemije nisu stigli da je završe na njegov 250. rođendan, ali produženi rok omogućio im je da to urade još bolje.