latinica  ћирилица
26/11/2021 |  18:13 | Autor: TANЈUG

Egipćani oživjeli drevni put sfingi (VIDEO)

U Egiptu je obnovljen veličanstveni sveti put - avenija sfingi, koji povezuje dva drevna egipatska hrama - kompleks Karnak i Luksor, čime je ponovo oživljena istorija stara, kako se procjenjuje, 3.400 godina.

Avenijom dugom 2,7 kilometara i 76 metara širokom, prodefilovale su faraonske kočije i više od 400 izvođača obučenih u faraonske kostime, a u toj ceremoniji u Luksoru učesetvovao je i sam predsjednik Abdel Fatah al Sisi.

Vlasti Egipta, kako prenose svjetski mediji, najavljivale su da će obnova Avenije sfingi vratiti puno dostojanstvo i slavu Luksoru - ponosu cijele zemlje.

Put Boga ili Sveti put, kako su ga nazivali, okružen je sa više od hiljadu sfingi koje su milenijumima bile zatrpane pijeskom, erodirane ili uništene, ali su konačno ugledale svjetlost dana, nakon nekoliko pokušaja restauracije od 1949. godine, kada je otkriven.

Posljednja rekonsturcija počela je 2017. godine, a prema navodima arehologa i naučnika, najstariji spomenik koji je otkriven duž tog puta mogao bi da datira iz vremena Tutankamona.

Neki smatraju da put potiče još iz vremena kraljice Hatšepsut, prve žene faraona, koja je umrla u januaru 1458. godine prije Hrista.

Među važnim otkrićima arheologa na tom putu je i uklesani ukras kraljice Kleopatre, koji sugeriše da je, ploveći Nilom sa svojim rimskim saveznikom Markom Antonijem, prošetala Avenijom.

Turizam je ključni izvor poslova i prihoda za Egipat, koji je uložio napor da ponovo privuče putnike koje je pandemija virusa korona spriječila da dolaze u tu afričku zemlju.

Prihodi od turizma u Egiptu pali su 2020. u odnosu na 2019. sa 13 milijardi dolara na oko četiri milijarde.