latinica  ћирилица
27/11/2021 |  09:04 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

U modi je odjeća za kućne ljubimce (VIDEO)

Sve je više onih koji traže unikatne komade garderobe za svoje ljubimce. Ovaj trend odlučila je da slijedi i Ljiljana Praštalo, koja svoje penzionerske dane provodi kreirajući ove komade.
Odjeća za pse - Foto: RTRS
Odjeća za pseFoto: RTRS

Dani su hladniji, pa se mnogi vlasnici pitaju da li je njivohim ljubimcima potreban džemper ili jakna kada idu u šetnju. Odlučili smo da vam ovu nedoumicu razriješimo. Upoznali smo Ljiljanu Praštalo, ženu koja šije odjeću za pse.

- Kad sam otišla u penziju igrom slučaja jedna koleginica me zamolila da sašijem za njenog ćuku neki kaputić i ja sam tako od nekih stvarčica dječijih uzela i prepravila. Njoj se svidjelo, i drugima koji su vidjeli se svidjelo i onda sam tako ja dobila ideju da bih ja to mogla da radim - priča Ljiljana Praštalo, dizajner odjeće za pse.

Za jednu jaknicu Ljilji treba jedan dan.

U proizvodnji jaknica najviše se koriste vodonepropusni materijali, a unutrašnjost je postavljena mekanim i pamučnim materijalima kako bi psićima bilo udobno i toplo. Kada je kreacija gotova, na red dolazi isprobavanje.

- Govorim svojim mušterijama ako imaju stare jakne ili dukseve koje neće da nose, onda mi oni donesu i ja prerađujem to sve - priča Ljiljana.

Ukoliko je vaš ljubimac mali pas ili ima tanku dlaku, prijaće mu novi džemper ili jaknica. Ljiljana je najčešće radila kreacije po narudžbi, međutim odustala je od toga. Sad šije samo dva modela koji su praktični za ljubimce i ne ometaju ih u svakodnevnom kretanju.

U svijetu dizajna, mnogo je neobičnih narudžbi, a Ljiljana nam izdvaja neke od njih.

- Imala sam i vjenčanicu, imala sam modnu reviju. Šila sam za svadbu tirkizno odijelo je nosio mladoženja i želio je takav prsluk za svog psa - priča Praštalo.

Posebnu čar svakom poslu daje finalna slika, kada je proizvod završen, odjeća isprobana, a životinja srećna.

- Kad ja vidim da se on obuče i da je srećan da skakuće, to je onda da sam uspjela da uradim to što sam naumila - dodaje Praštalo.

Ljiljana inspiraciju crpi iz svakodnevnih događaja. Spoki i Nipsi su njeni omiljeni modeli koji ponosno nose svoje kreacije privlačeći poglede i divljenja prolaznika.