latinica  ћирилица
27/11/2021 |  09:17 ⇒ 09:23 | Autor: SRNA

Do kraja godine iz "Torlaka" 2,5 miliona vakcina, biće i za region

Beogradski institut "Torlak" do sada je proizveo 1,5 miliona doza ruske vakcine protiv virusa korona "sputnjik ve", a do kraja godine planira da proizvede još 2,5 miliona doza tako da će biti dovoljno i za zainteresovane u regionu, rekla je direktor Instituta Vera Stoiljković.
Institut Torlak (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Institut Torlak (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Stoiljkovićeva je navela da je "Torlak" u mogućnosti da proizvede veliki broj doza na mjesečnom nivou i da ih distribuira kako u Srbiji, tako i u ostalim zainteresovanim državama za vakcinu.

- Nadamo se nastavku dosadašnje saradnje sa ruskim partnerima, kao i njenom proširenju u narednom periodu - rekla je Stoiljkovićeva za Blic.

Ona je naglasila da vakcina prizvedena u "Torlaku" ima značaj za Srbiju, jer je mali broj farmaceustkih kuća u svijetu uspio da proizvede kovid vakcinu.

Stoiljkovićeva je istakla da građani Srbije imaju dugogodišnje veliko povjerenje u proizvode "Torlaka", kao domaćeg proizvođača vakcina, kojima su vakcinisane generacije djece u Srbiji.

Institut "Torlak" je, dodala je, pored kovid vakcine, za predstojeću sezonu proizveo i 200.000 doza svoje vakcine protiv gripa.

- Plan je da u najbližoj budućnosti proširimo pogon za proizvodnju vakcine protiv gripa, kao i da obnovimo i unapredimo kompletne proizvodnje postojećih farmaceutskih proizvoda u Institutu - rekla je ona i dodala da je država najavila i finansijsku pomoć Institutu, kako bi se tenhički i kadrovski vratio na poziciju lidera na svjetskom tržištu vakcina i seruma.