latinica  ћирилица
27/11/2021 |  10:17 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Anđelković: Turbulencije u regionu izazivaju oni koji otimaju Kosovo i ruše Srpsku

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da turbulencije u regionu izazivaju oni koji Srbiji otimaju Kosovo i Metohiju i guše Republiku Srpsku, a ne Rusija.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Rusija nam pomaže da, uprkos udarcima, ostanemo na nogama. Uz to, ne borimo se, valjda, za Kosovo i Republiku Srpsku zbog Rusa? Ako to misle na Zapadu, onda nas smatraju za faličan narod, koji nema osećaj za ono što je bitno za sopstveni opstanak - naveo je Anđelković u autorskom tekstu za beogradsku "Politiku".

On je naglasio da Rusija ne gura Srbiju u bilo kakve avanture, već joj pomaže da brani svoje nacionalne interese.

Analizirajući manipulacije u pojedinim medijima povodom dogovora o cijeni gasa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina, Anđelković ocjenjuje kao besmislice i gluposti da Putin pomaže Vučiću u zamjenu za prorusku politiku.

Anđelković je naveo da je podrška Rusije prije svega usmjerena ka Srbiji kao državi, a ne prema bilo kojem pojedincu, te je kao veliku glupost nazvao pisanje pojedinih, kako je naveo, /pro/NATO medija, da Rusija pomaže kako bi preko Srbije destabilizovala zapadni Balkan.

On je istakao da Beograd i Srbi generalno ne prave probleme ni u BiH, niti na Kosovu i Metohiji već to rade oni koji ruše dejtonski poredak BiH i gaze Rezoluciju 1244 UN o Kosovu i Metohiji.

Anđelkoivć je rekao da Rusija ima svoje interese u regionu zapadnog Balkana, ali da se oni poklapaju sa srpskim, te da je Rusiji interes da Srbija ostane nepokorena od NATO-a.

- A da bi tako i bilo, odnosno da bi istrajali na kursu neutralnosti koji je za nas najproduktivniji, naša zemlja mora da bude dovoljno ekonomski jaka i socijalno stabilna - ocijenio je Anđelković.

Istovremeno, komentarišući Putinove poruke da će podržati Srbiju u svemu, Anđelković je za "Večernje novosti" rekao da nema nikakve dileme da Rusija neće ostaviti Srbe ni kada se radi o Republici Srpskoj, ni o Kosovu.

- Јasno je da će tek biti intenzivirani pritisci na Srbiju, a poruka Rusije je da će stati iza nas onoliko koliko bude potrebno da se odbrane naši nacionalni interesi", ocijenio je Anđelkoivć i dodao da je to poruka svima koji su tim pritiscima planirali da pređu granicu da je bolje da "povuku ručnu - jer će to uvesti Balkan u nove turbulencije.

On je naveo da je Rusija jedina velika sila, uz Kinu, koja ima interes da Srbija jača, dok druge velike sile SAD, Velika Britanija, Francuska imaju interes da Srbiju oslabe jer samo tako mogu realizovati svoje interese.

- Moskvi je važno da mi ostanemo izvan NATO-a i da branimo svoje pozicije na Kosovu i u Republici Srpskoj - smatra Anđelković.