latinica  ћирилица
27/11/2021 |  12:35 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Čestitke zvaničnika iz Srpske povodom jevrejskog praznika Hanuke

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Hanuku Јevrejima i jevrejskim opštinama u Srpskoj i BiH, sa željom da poruka nade koju nosi ovaj veliki jevrejski praznik bude usmjerena na neprolazne ljudske vrijednosti, toleranciju, međusobnu ljubav i poštovanje.
Hanuka - Foto: ilustracija
HanukaFoto: ilustracija

- Upućujem vam iskrene i srdačne čestitke povodom velikog jevrejskog praznika slobode i svjetlosti - Hanuke. Želim vam da praznične dane provedete u miru, sreći i blagostanju - navodi se u čestitki.

Cvijanović je poželjela da Hanuka bude radosna, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je veliki jevrejski praznik sa željom da ga proslave u zdravlju i blagostanju.

- Najljepše čestitke povodom Hanuke upućujem vam svoje i u ime Vlade Republike Srpske sa željom da ovaj praznik proslavite u krugu porodice i prijatelja. Neka nam ovaj praznik slobode i svjetlosti bude putokaz u izgradnji bolje i svjetlije budućnosti - ističe se u čestitki.

I srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim Јevrejima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH veliki praznik - Hanuku, sa željom da se paljenjem svijeća svi podsjete na veliko djelo i vrlinu očuvanja svoje vjere i tradicije.

Naglasio je da ovaj praznik svjetlosti treba da bude podsticaj svim ljudima da čuvaju vjeru i tradiciju, da pomažu jedni drugima i da iskažu ljubav jer je to put ka boljoj i svjetlijoj budućnosti, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva.

Hanuka se slavi kao znak sjećanja na trogodišnji rat i oslobođenje Јerusalima 165. godine prije nove ere.

Praznik se u jevrejskim hramovima i domovima širom svijeta obilježava službama, okupljanjem porodica i paljenjem svijeća na posebnom svjećnjaku poznatom kao menora ili hanukija.