latinica  ћирилица
27/11/2021 |  16:31 ⇒ 17:56 | Autor: Agencije

Protesti u više gradova Srbije (FOTO/VIDEO)

U više gradova u Srbiji građani su, na poziv organizacije "Kreni Promeni" i više ekoloških udruženja, blokirali puteve u znak protesta protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.
Novi Sad - protesti - Foto: TANЈUG
Novi Sad - protestiFoto: TANЈUG

Građani koji su se okupili danas u Beogradu u znak protesta zbog usvajanja Zakona o eksproprijaciji, sa namjerom da blokiraju Gazelu, što je policija zabranila, blokirali su saobraćaj na Mostarskoj petlji na isključenju iz Ulice kneza Miloša ka Sajmu.

U jednom trenutku, zajedno sa policajcima, na Gazeli se pojavio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Mediji prenose da je i dionica auto-puta na Novom Beogradu blokirana.

Učesnici protesta u Novom Sadu blokirali su Varadinski most na jedan čas. U jednom momentu žandarmerija je pokušala da izgura demonstrante, ali većih incidenata nije bilo, prenose lokalni mediji.

Novi Sad (Foto: TANЈUG)

Demonstranti su blokirali magistralu i pri ulasku na auto-put, u Preljini, kod Čačka. Oni su nosili transparente s natpisima "Znamo da ne damo", "Ovo je moja zemlja", "Rio Tinto nema pravo da uništava budućnost srpske djece".

Predstavnici ekološkog udruženja "Suvoborska greda" najavili su svakodnevnu blokadu puteva dok se ne povuku zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Oni su poručili da će dati vremena predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne potpiše zakon, a, kako tvrde, da će, ako ga potpiše, "svakodnevno svojim tijelima braniti zemlju".

I u Kragujevcu su demonstranti blokirali dio ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, na raskrsnici kod Saborne crkve.

Prema navodima lokalnih medija, blokada ima i u drugim gradovima, kao što su Šabac, gdje je blokiran put ka Loznici, Valjevo, gdje je blokiran put ka Loznici, Bačka Palanka, Kruševac, Јagodina...

Na blokadi mosta u Šapcu došlo je do incidenata.