latinica  ћирилица
27/11/2021 |  18:40 ⇒ 19:00 | Autor: SRNA

Linta: Temelj današnje Hrvatske - ustaštvo i NDH

Inicijativa da se na groblju Mirogoj u Zagrebu izgradi memorijalna grobnica za oko 550 poginulih ustaša i domobrana na kojoj bi pisalo "hrvatski vojnici", koju je prihvatio saborski Odbor za ratne veterane, pokazuje da su ustaštvo i NDH temelj današnje Hrvatske, rekao je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

- Sigurno je da će navedena inicijativa biti izglasana u Hrvatskom saboru. Biće to jedan od mnogih dokaza da je temelj današnje Hrvatske ustaštvo i NDH, a ne antifašizam i ZAVNOH kako to piše formalno u Ustavu - istakao je Linta.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj se ustaše i domobrani nazivaju hrvatskom vojskom od dolaska na vlast proustaškog režima Franje Tuđmana maja 1990. godine dok s druge strane Austrija opravdano ukida okupljanja u Blajburgu zbog veličanja ustaštva i nacizma, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je podsjetio na mnoge odluke Hrvatske kojima se pokazuje naklonost ustašama i NDH, navodeći, između ostalog, da hrvatski zvaničnici polažu cvijeće u Blajburgu ispred ploče na koji piše "U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci" i na kojoj se nalazi ustaški grb.

On je napomenuo da je Visoki prekršajni sud u Zagrebu u junu prošle godine donio sramnu presudu da "Za dom spremni" na početku srbomrzačke pjesme "Bojna Čavoglave" kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona više nije ni prekršaj, a kamoli zločin iz mržnje, što u stvari jeste.