latinica  ћирилица
27/11/2021 |  19:15 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

Gradonačelnik Tuzle: Što prije riješiti pitanje zahtjeva rudara

Gradonačelnik Tuzle Јasmin Imamović pozvao je sve nadležne institucije da što prije riješe pitanje zahtjeva rudara bez kojih, istakao je, nema ni energetskog sektora u BiH.

Imamović je istakao da radnici Termoelektrane Tuzla ulažu velike napore da očuvaju sistem proizvodnje električne energije i tople vode za grijanje, te da zbog zaprijećenog nestanka struje prijeti maksimalna ugroženost privrede i svakog domaćinstva.

- Nadležni organi treba da pokažu poštovanje prema rudarima, razumijevanje rudarskih problema - istakao je Imamović i pozvao nadležne institucije, prije svega Elektroprivredu BiH da preuzmu odgovornost, jer je u njihovim rukama moć odlučivanja, prenose federalni mediji.

Imamović je rekao da plata rudara ne treba da bude manja nego veća, da je pošteno da ugalj koji iskopaju bude bolje plaćen.

- Svima je jasno da se u Elektroprivredi i rudnicima nakupilo mnogo problema u mnogo godina i svi ti problemi se ne mogu riješiti preko noći. Međutim, trenutnu krizu treba riješiti hitno. I to pošteno, bez manipulacija, spinovanja i prijetnji čitavim gradovima i rudarima - rekao je Imamović.

Gradonačelnik Tuzle kaže da su građani jako uznemireni, te da očekuju konstruktivan socijalni dijalog.