latinica  ћирилица
28/11/2021 |  10:47 | Autor: SRNA

Tegeltija čestitao Hanuku

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je praznik svjetlosti Hanuku predsjedniku Јevrejske zajednice u BiH Јakobu Finciju, jevrejskim opštinama i svim Јevrejima u BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- U ime Savjeta ministara i svoje lično ime, Vama, jevrejskim opštinama i svim Јevrejima u BiH upućujem iskrene čestitke povodom Hanuke, sa željom da ovaj praznik svjetlosti i posvećenja proslavite sa svojim bližnjima, u miru, dobrom raspoloženju i zdravlju - navodi se u čestitki.

Tegeltija je izrazio uvjerenje da će Јevrejska zajednica nastaviti da doprinosi širenju duha tolerancije i međusobnog poštovanja u BiH.

Hanuka je jevrejski praznik svjetlosti. Obilježava se šrom svijeta u hramovima u kućama službama, okupljanjem porodica i paljenjem svijeća na posebnom svjećnjaku poznatom kao menora ili hanukija.

Hanuka se slavi u znak sjećanja na trogodišnji rat i oslobođenje Јerusalima 165. godine prije nove ere. Taj događaj u judaizmu se smatra čudom, budući da su nakon razaranja Hrama svijeće gorjele osam puta duže, nego što je to bilo moguće.