latinica  ћирилица
28/11/2021 |  10:59 ⇒ 29/11/2021 | 07:11 | Autor: RTRS

Most Bratoljub u funkciji - posebna veza Srpske i Srbije (FOTO/VIDEO)

Most Bratoljub, koji spaja Srpsku i Srbiju između Bratunca i Ljubovije, od danas je u funkciji.
Most Bratoljub i GP (Foto: Ministarstvo komunikacija i transporta BiH) -
Most Bratoljub i GP (Foto: Ministarstvo komunikacija i transporta BiH)

Svečano je pušten i granični prelaz između Srbije i BiH, koji je sagrađen na kompleksu ukupne površine 30 hiljada metara kvadratnih i ima integrisan sistem prelaska granica.

Izgradnja Bratoljuba, čija je dužina 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je 13 miliona evra.

Foto: RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da most Bratoljub, zajednički granični prelaz i carinski terminal BiH i Srbije treba da omoguće prosperitet ljudi koji žive na tom prostoru, s obje strane rijeke Drine, a gradnju sličnog objekta najavio je i na rijeci Savi na Rači.

Ministar transporta i komunikacije u Savjetu ministara Vojin Mitrović istakao je da je otvaranje mosta Bratoljub i graničnog prelaza najbolji primjer da je moguće realizovati sve projekte koji su interesu naroda Srbije i BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je na otvaranju mosta da je svaka potreba Republike Srpske potreba Srbije i da su birokrate i zla politička volja usporavale ovo otvaranje.

On je naglasio da nema opravdanja da se među ljudima prave granice, da nema opravdanja što se čekalo šest godina da se pređe preko ovog mosta i da se na bolje promijeni život građana sa obje strane Drine i šire.

 

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić izrazio je posebnu zahvalnost bratskoj Srbiji, ističući da sam naziv mosta nosi posebnu simboliku i radost za Bratunac i Republiku Srpsku.

Predsjednik opštine Ljubovija Milan Јanković rekao je da je danas san postao java, jer je otvoren novi most na sreću i radost stanovnika Ljubovije i Bratunca, te svih građana Srbije i Srpske.

Mještani Bratunca i Ljubovije, kao i predstavnici lokalnih vlasti smatraju da će otvaranje ovog mosta i graničnog prelaza dovesti do većeg prometa robe, kao i privrednog oživljavanja i razvoja ovog kraja.

Završetak gradnje mosta Bratoljub, koju je prethodni saziv Savjeta ministara blokrao, bila je jedna od prvih odluka predsjedavajućeg sadašnjeg saziva Savjeta ministara Zorana Tegeltije.

Kod mosta preko Drine početkom aprila prošle godine počela je izgradnja graničnog prelaza čiji je investitor Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ti radovi, čija je vrijednost 14,5 miliona KM, završeni su prije skoro dva mjeseca, obavljen je tehnički prijem i pribavljene su sve dozvole i potpisani sporazumi za početak rada graničnog prelaza.

Novi granični prelaz biće zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije. Biće to međunarodni granični prelaz prvog reda na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru.

Prelaz će imati tri ulazne i tri izlazne trake, te traku za bicikliste.