latinica  ћирилица
28/11/2021 |  15:51 | Autor: SRNA

Važno očuvati mir i stabilnost u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Slovenije Borut Pahor istakli su da su odnosi dvije države na izuzetno visokom nivou i naglasili značaj očuvanja mira i stabilnosti u regionu.
Vučić i Pahor (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Vučić i Pahor (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

Vučić je, na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Pahorom u Beogradu, rekao da je tokom susreta bilo riječi o regionalnoj stabilnosti, problemima u regionu koji nisu mali, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije, situaciji na Kosovu i Metohiji, dijalogu u Briselu.

On je naveo da je upoznao Pahora o inicijativi "Otvoreni Balkan" i njenim prednostima, te izrazio nadu da će i drugi u regionu to razumjeti i priključiti se.

Vučić je istakao značaj saradnje sa Kforom, u kojem Slovenija ima svoj kontingent, za očuvanje mira na Kosovu i Metohiji, navodeći da je to od vitalnog interesa za sve stanovnike, posebno za Srbe, te podsjetio da dio slovenačkog kontingenta učestvuje u očuvanju manastira Dečani, koji je za Srbiju od posebnog značaja.

On je naveo da nije pitao slovenačkog predsjednika zašto EU ne reaguje i ne osuđuje izjave albanskih zvaničnika o formiranju "velike Albanije", jer to nije Pahorova nadležnost.

Na pitanje o otvaranju klastera u pristupanju EU, Vučić je naveo da je za njega najvažnije da se Srbija razvija, ali da se ne zna kada će iz EU otvoriti pregovaračka poglavlja.

Povodom jučerašnjih protesta i blokade saobraćajnica, koji su organizovale pojedine ekološke organizacije i dio opozicije, Vučić je rekao da se, za razliku od EU, u Srbiji ne koriste vodeni topovi protiv demonstranata, te da to pokazuje da u možda ima viška demokratije.

Predsjednik Slovenije se zauzeo za proširenje EU ka zapadnom Balkanu i podržao inicijativu "Otvoreni Balkan".

Pahor je ukazao na važnost da se razumje stav Srbije o određenim pitanjima radi lakšeg razumijevanja nekih procesa na zapadnom Balkanu, a za proces uključivanja regiona u EU je rekao da je suviše spor i da zbog toga ponovo jačaju politike nacionalizama i promjene granica, koje su opasne za mir i bezbjednost.

- Јedini odgovor na rast nacionalizma jeste proširenje EU. I EU ima odgovornost da se tome posveti mnogo više nego što to čini danas - istakao je Pahor.

On je naveo da će sutra posjetiti slovenačke vojnike u okviru Kfora na Kosovu i Metohiji i da će se kod sagovornika u Prištini zauzeti za to da budu primijenjeni briselski dogovori, jer njihov zastoj izaziva zabrinutost.

- Treba da dođe do implementacije dogovorenog u Briselu i nastavka pregovora, da se odnosi regulišu da ne ugroze mir i bezbjednost u regionu - rekao je Pahor.

Na pitanje zašto EU ne reaguje na izjave albanskih zvaničnika o formiranju velike Albanije, Pahor je rekao da izjave o promjeni granica ugrožavaju mir i bezbjednost na zapadnom Balkanu, zbog čega je zabrinut i da to sve koje interesuje mir mora da brine.