latinica  ћирилица
28/11/2021 |  17:22 | Autor: SRNA

Linta: Krajnje vrijeme da Beograd pokrene postupke zbog zločina nad Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je Јovan Baljak šesti uhapšeni Srbin ove godine od hrvatske policije ili na osnovnu hrvatskih potjernica i smatra da je krajnje vrijeme da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokrene krivične postupke za brojne zločine nad Srbima.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je pozvao ministra pravde Srbije Maju Popović da uputi protest hrvatskom ministru pravosuđa zbog hapšenja Baljka.

Osudivši hapšenje Baljka /61/ pod optužbom za navodne ratne zločine, Linta je istakao da je neprihvatljivo da se srpski borci hapse bez konkretnih dokaza i organizuju montirani sudski postupci protiv njih, dok hrvatsko tužilaštvo ne čini ništa na kažnjavanju brojnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

On je ukazao da je potpuno jasno da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji opravdanja vrhunske laži i izmišljotine da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve.

Prema njegovim riječima, na desetine Srba je ove godine procesuirano, odnosno osumnjičeno, optuženo, osuđeno ili se vode sudski postupci.

- Hrvatsko pravosuđe vodi postupke protiv Srba za ratne zločine bez konkretnih dokaza, odnosno na osnovu lažnih iskaza svjedoka saradnika - naglasio je Linta.

Podsjetio je i na činjenicu da je do 30. juna 2017. godine Državno tužilaštvo Hrvatske pokrenulo krivične postupke protiv 3.556 lica, od kojih su svega oko 50 ili 1,5 odsto pripadnici hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga.

Linta je napomenuo da je hapšenje Baljka još jedan u nizu primjera zastrašivanja preostalih Srba s ciljem dovršetka etničkog čišćenja sa područja Hrvatske, naročito sa krajiškog područja, saopštio je Saveza Srba iz regiona.

Sisačko-moslavačka policija uhapsila je Srbina Јovana Baljka /61/ sa područja Hrvatske Kostajnice kojeg sumnjiče za ratni zločin 1992. godine u Rosuljama.

Baljak je osumnjičen da je kao pripadnik vojske iz SAO Krajine sa, sada pokojnim Nikolom Ilićem, ubio hrvatskog civila.