latinica  ћирилица
28/11/2021 |  21:31 ⇒ 29/11/2021 | 08:33 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je sa tugom pratio fizičke sukobe koji su izbili tokom blokada puteva u Srbiji i apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se tuku, te da Bog poziva da svako poštuje svakoga.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Јuče sam sa tugom pratio kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi - rekao je patrijarh Porfirije u video-obraćanju na svom Instagram profilu.

      View this post on Instagram

A post shared by Patrijarh Porfirije (@porfirije_patrijarh)

Patrijarh je naveo da se to dešava na samom ulasku u božićni post.

- Bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu - naveo je patrijarh.

On nije želio da analizira šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, niti ko je kriv, a ko je nevin.

- Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svijetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dijele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju - kaže srpski patrijarh.

On je naglasio da može samo da moli sve, da apeluje, da čuvaju jedni druge, a ne da se biju.

- Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva - poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije naveo je da se moli Bogu da svi u danima božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmjere ka opštem dobru, razumijevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti.

- Period posta, u koji smo zakoračili, nas podsjeća i poziva na neophodni mir. Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrijednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čovjeku - rekao je patrijarh.

On je naglasio da nemiri neumitno proizvode nove i nove nemire.

- U tom smislu, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumijeva ograničavanje svoga egoizma, samoljublja, sebičnosti, netrpeljivosti, isključivosti, jednom rječju ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države - naveo je patrijarh Porfirije.

Јuče je nekoliko nevladinih ekoloških organizacija, uz podršku dijela opozicije, blokiralo pojedine saobraćajnice u Beogradu i Srbiji, zbog, kako su rekli, zakona o referendumu i o eksproprijaciji.