latinica  ћирилица
29/11/2021 |  07:16 | Autor: SRNA

Magla usporava saobraćaj

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i FBiH odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a dodatan oprez potreban je zbog magle, koja je mjestimično gusta na dionicama u nižim predjelima, u kotlinama i duž riječnih tokova, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.
Magla - jutro - Foto: RTRS
Magla - jutroFoto: RTRS

Učestali su odroni na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, a posebno na regionalnom putu Kneževo-Ugar-Turbe.

Zbog rekonstrukcije magistralnog puta Draksenić-Vrbaška jedna-Vrbaška dva, obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila, osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi. Saobraćaj se preusmjerava na alternativni pravac Gradiška-Banjaluka-Prijedor-Kozarska Dubica.

Izmijenjen je režim saobraćaja na putevima Kobaš-Derventa-Žirovine i Žirovine-Vrhovi, Bakračuša-Nevesinje, Rudanka-Doboj jedan, Kozarska Dubica-Draksenić-Јasenovac, Banjaluka /Rudarska/-Stari Majdan, Gradiška-Nova Topola, Kotor Varoš-Obodnik, Bistrica-Pale jedan i Bistrica-Podgrab jedan, Šipovo-Novo Selo, Tedin Han-Križ.

Zbog radova u tunelu "Ugar", na magistralnom putu MI-101 dionica Crna Rijeka-Ugar izmijenjen je režim saobraćaja.

Radi bušačko-minerskih radova na magistralnom putu Brod na Drini-Granični prelaz /GP/ Šćepan Polje, od 8.00 do 16.00 časova dolaziće do 30-minutnih obustava saobraćaja i 10 minuta propuštanja vozila.

Zbog deminiranja do 15.00 časova dolaziće do povremenih obustava saobraćaja u Vojkovićima, Gornjim Božincima i Klakaru Donjem uz desetominutno propuštanje vozila.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Јezero-Šipovo, saobraćaj se povremeno obustavlja u vremenu do 17.00 časova u trajanju do jedan čas.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Do 25. decembra na dionici Laništa-Marković Polje saobraćaj će biti povremeno obustavljan do 16.00 časova, u intervalima od 30 minuta obustave i 15 minuta puštanja saobraćaja, usljed deminiranja na području lokalne zajednice Laništa /lokalitet iza Crkve/.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Vangabaritni teret prevozi se putem Stanić Rijeka-autoput-Banjaluka, a vozači treba da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje zbog oštećenja kolovoza i za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku u mjestu Trn, a na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.