latinica  ћирилица
29/11/2021 |  08:06 ⇒ 08:06 | Autor: SRNA

U Beču nastavak razgovora između Teherana i svjetskih sila

Svjetske sile i Iran danas se sastaju u Beču kako bi pokušali da obnove nuklearni sporazum iz 2015. godine, ali Teheran ne odustaje od svog stava zbog čega su male nade da će biti ostvaren bilo kakav napredak.
Beč - Foto: RTRS
BečFoto: RTRS

Diplomate upozoravaju da je veoma malo vremena za obnovu sporazuma iz kojeg 2018. godine istupio tadašnji američki predsjednik Donald Tramp.

Šest rundi indirektnih razgovora održano je između aprila i juna.

Iranska delegacija iznijela je listu zahtjeva koje američke i evropske diplomate smatraju nerealnim. Na listi je i insistiranje Teherana da budu ukinute sve američke i sankcije EU koje su uvedene od 2017. godine, uključujući i one koje nisu u vezi sa spornim nuklearnim programom.

Iran je nastavio sa svojim programom obogaćenja uranijuma i Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je sa njihovim inspektorima grubo postupano i da im je odbijen pristup kako bi postavili nove nadzorne kamere na jednoj od spornih lokacija.

Američki predstavnik Robert Meli upozorio je da je Vašington spreman na jačanje pritistka na Teheran ukoliko razgovori propadnu.