latinica  ћирилица
29/11/2021 |  08:23 ⇒ 08:59 | Autor: SRNA

Blagi simptomi soja omikron

Јužnoafrička doktorka Anđelik Koeci izjavila je danas da su simptomi omikron soja virusa korona do sad bili blagi i da se mogu liječiti kod kuće.

Koecijeva ističe da kod omikrona, za razliku od soja delta, pacijenti sada nisu prijavljivali gubitak mirisa ili ukusa, te da nije bilo većeg gubitka nivoa kiseonika.

Ona je dodala da, prema njenom dosadašnjem iskustvu, novi soj utiče na osobe od 40 godina i mlađe, te da skoro polovina oboljelih nije bilo vakcinisano.

Koecijeva, koja i predsjednik je Udruženja ljekar Јužnoafričke Republike, izjavila je da je 18. novembra na njenoj klinici primjetila sedam pacijenata sa različitim simptomima od rasprostranjenijeg soja delta.

Prema njenim riječima, jedan pacijent je prijavio da u protekla dva dana osjeća "ekstremni zamor" i bolove u cijelom tijelu, te glavobolju.

- Simptomi su u toj fazi bili veoma slični uobičajenoj viralnoj zarazi. Nije bilo pojave kovid 19 u proteklih osam do deset sedmice zbog čega je i donijeta odluka o testiranju - naglasila je Koecijeva, napominjući da su rezultati pokazali da su pacijent i njegova porodica pozitivni na kovid 19.

Ona je navela da je istog dana još nekoliko pacijenata prijavilo slične simptome i od tada je imala dva do tri slučaja dnevno.

Koecijeva je među prvima posumnjala u pojavu različitog soja virusa korona među pacijentima.