latinica  ћирилица
29/11/2021 |  08:44 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

Premijera filma "Gospodin" posvećenog Matiji Bećkoviću

U Domu omladine u Beogradu večeras će premijerno biti prikazan dokumentarni film "Gospodin" posvećen životnom putu akademika Matije Bećkovića koji je rođen na današnji dan 1939. godine.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

Režiser Puriša Đorđević naveo je da se premijera slučajno poklopila sa Bećkovićevim rođendanom, te da je u filmu sa pjesnikom više razgovarao pred kamerom nego što je izmišljao kadrove.

- Imao sam sreću da je Matija bio veoma raspoložen na snimanju i na momente je, prvi put, što mnogi ne znaju, ispričao svoju definitivnu biografiju od rođenja do ovih dana - rekao je za "Večernje novosti" Đorđević.

On kaže da ga je za snimanje filma inspirisao Bećkovićev život, a ne samo
pjesništvo.

Glavni junak filma "Gospodin" će danas, tačno u podne biti u valjevskoj gimnaziji, gdje tradicionalno obilježavaju njegov rođendan, a večeras će rođendan proslaviti na premijeri filma koji mu je posvećen.

Bećković kaže da je u filmu glumio sam sebe, što je najteže.

- Možda bi neko drugi tu ulogu bolje odigrao. Radio sam ono što je Puriša od mene tražio. Slušao sam ga. Nisam napravio nijednu intervenciju. Puriša ima 96 godina, a radio je sa takvim entuzijazmom kao da ima šest - priča pjesnik.

On kaže da ga je zadivilo kako Đorđević misli cijelom glavom, što još ne uspijeva našem narodu.

- Navikli smo da pričamo iz raznih rovova i ne možemo toga da se oslobodimo. A da neko misli celom glavom, poput Puriše bio bi veliki naš izlaz i spas. Јedini spas - rekao je Bećković.

Film "Gospodin" će biti prikazan u okviru Festivala autorskog filma.