latinica  ћирилица
29/11/2021 |  13:11 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Višković: Vlada Srpske nastoji da poboljša položaj zaposlenih u svim sektorima (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom Konfederacije sindikata Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Konfederacije Željkom Tepavčevićem.
Višković sa predstavnicima Konfederacije sindikata (Foto: Vlada Srpske) -
Višković sa predstavnicima Konfederacije sindikata (Foto: Vlada Srpske)

Tokom sastanka, Višković je ukazao predstavnicima Konfederacije da Vlada Republike Srpske, sa svoje strane, nastoji da poboljša položaj zaposlenih u svim sektorima.

 Sa tim ciljem, istakao je Višković, umanjenjem poreske osnovice i ukidanjem dijela parafiskalnih nameta, Vlada će se odreći 80 miliona KM, koje će direktno biti usmjerene u povećanja plata zaposlenih u svim sektorima.

Višković je naglasio da Vlada ima razumijevanje za zahtjeve Konfederacije za poboljšanje položaja zaposlenih, navodeći da se budžet kreira u okvirima realnnih mogućnosti Republike Srpske.

- Vlada i Privredna komora Srpske i dalje će raditi partnerski. Privrednici pohvalno gledaju namjere izvršne vlasti da smanji poreske stope s ciljem povećanja plata radnika u realnom sektoru. Vladine mjere rasterećenja privrede su moguće zahvaljujući tome što Srpska ima pozitivne ekonomske pokazatelje - povećanu industrijsku proizvodnju, povećan izvoz i pokrivenost uvoza izvozom, više zaposlenih nego prije pandemije virusa korona, uz evidentan rast prosječne plate - istakao je Višković. 

Premijer Srpske je rekao da će cijena električne energije i dalje biti povoljnija za ovdašnje privrednike nego u FBiH i u okruženju.

Predsjednik Privredne komore Pero Ćorić precizirao je da je na sastanku bilo više od 50 privrednika iz svih oblasti. Ključne teme bile su, navodi, rasterećenje privrede u smislu povećanja produktivnosti i plata radnika u realnom sektoru.

- Treba ulagati u nove tehnologije u smislu da se poveća konkurentnost ovdašnje privrede - poručio je Ćorić.

On je zahvalio Vladi za ulaganja i pomoć na tom i na planu digitalizacije i digitalne transformacije.