latinica  ћирилица
29/11/2021 |  13:25 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Palmer: Izbori treba da vrate povjerenje građana

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u BiH Metju Palmer izjavio je danas u Sarajevu da izbori u BiH treba da vrate povjerenje građana, čiji je glas važan.
Metju Palmer - Foto: SRNA
Metju PalmerFoto: SRNA

Nakon razgovora sa predsjednikom Centralne izborne komisije BiH Željkom Bakalarom i predstavnikom Koalicije "Pod lupom" Vehidom Šehićem, Palmer je naveo da je važna podrška nastojanjima za postizanje dogovora o ograničenoj ustavnoj, te izbornoj reformi.

Prema njegovim riječima, SAD smatraju da su te reforme veoma značajne za funkcionalnost institucija BiH, kao i za napredak na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

- Od izuzetnog značaja je da taj proces uspije u parlamentu. Ono što je takođe važno je da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni, te da se ponovo vrati povjerenje građani i da oni vjeruju da njihov glas jeste važan - istakao je Palmer.

On je naveo da je važno da rezultati izbora u BiH odražavaju volju građana.

Direktor pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst istakla je da u BiH ističe vrijeme za izmjene Izbornog zakona, kao i da je cilj da se obezbijedi održavanje izbora u oktobru naredne godine na pravičan, transparentan i nediskriminatorski način.

- Ovdje smo radi nastavka diskusije sa svima u BiH. Na raspolaganju smo tri - četiri dana, ako bude trebalo i duže. Razgovaramo o temi kako obezbijediti pravične i transparentne izbore, svjesni okolnosti u kojima se nalazimo, a riječ je o dubokoj krizi - istakla je ona.