latinica  ћирилица
29/11/2021 |  14:15 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

NASA pokušava da promijeni putanju asteroida (VIDEO)

Svemirski brod, nazvan DART, što je skraćenica od "Dvostruki test reusmjeravanja asteroida", podignut je u Bazi svemirskih snaga Vandenberg na vrh "SpaceX Falcon 9" rakete u projektu vrijednom 330 milona dolara.
Američka agencija NASA lansirala je svemirsku letelicu "Dart" (Foto: Bill Ingalls/NASA) - Foto: AP
Američka agencija NASA lansirala je svemirsku letelicu "Dart" (Foto: Bill Ingalls/NASA)Foto: AP

Do sada smo ovako nešto gledali u filmovima, poput "Armagedona", ali ovoga puta radi se o stvarnoj prijetnji opasnog asteroida.

Tomas Zurbaken, saradnik administratora za nauku u NASA-i, ističe da su udari manjih nebeskih tijela, koja ostavljaju kratere na Zemljinoj ili Mjesečevoj površini, u geološkim vremenskim skalama normalni.

Ukoliko sve bude išlo po planu, svemirski brod, težak 540 kilograma, udariće u asteroid Dimorfos, dug 160 metara, pri brzini od 15.000 milja na sat, sljedećeg septembra.

Dimorfos inače kruži oko mnogo većeg asteroida Didimosa. Ovaj par asteroida ne predstavlja opasnost za Zemlju, ali nudi naučnicima bolji način mjerenja efektivnosti sudara, nego neki asteroid, koji sam leti kroz svemir. Cilj je da sudar DARTA sa Dimorfosom uspori ovaj asteroid, približi ga većem asteroidu i tako skrati vrijeme obilaska njegove orbite za 10 minuta.

Ova tehnika mogla bi se pokazati korisnom u promjeni kursa nekog asteroida, tako da bi se njegov potencijalni udar u Zemlju mogao odgoditi za nekoliko godina ili decenija.

- U mnoštvu potencijalnih mehanizama za spasavanje, ovo je, po mom mišljenju, najmoćniji, koji smo mogli da smislimo u ovom trenutku - kaže Zurbaken.

Sudar DART-a i asteroida trebalo bi da se desi za 10 mjeseci, na udaljenosti 11 miliona kilometara od Zemlje. Deset dana prije nego što se to desi, DART će otpustiti mali svemirski brod za posmatranje, koji će ga pratiti. DART će emitovati video do trenutka kad bude uništen u sudaru. Tri minute kasnije, prateći svemirski brodić snimiće fotografije mjesta udara.