latinica  ћирилица
29/11/2021 |  14:16 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Lukašenko: Vašington, London i Varšava žele da sruše EU

SAD i Velika Britanija, uz umiješanost Poljske, žele da sruše Evropsku uniju, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

On je tokom obraćanja vojsci skrenuo pažnju na komplikovanu situaciju na zapadnoj granici Bjelorusije, javila je bjeloruska agencija BELTA.

- Svi možete da vidite da su ograničeni poljski političari krenuli na međunarodna putovanja. Obratili smo pažnju na to gdje je /poljski premijer Mateuš/ Moravjecki otišao juče. Otišao je u Veliku Britaniju - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je izrazio uvjerenje da će SAD, Britanija i Poljska za godinu ili dvije početi da kuju planove za uništavanje EU u korist Amerike, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, Amerikancima nisu potrebni partneri koji mogu da im pariraju.

Lukašenko je podsjetio da se uvođenjem evra "pojavila prijetnja američkom dolaru" i da su tada počeli problemi unutar evro-atlantskog bloka.

- To razumijemo. Ne marimo za to da li je dolar ili evro. Zato nije slučajno što je Britanija napustila EU, jer nije imala koristi od bloka - naglasio je Lukašenko.

Lukašenko je napomenuo i to da su Poljaci već počeli otvoreno da govore o nekim stvarima, kao što su izjave da "ukoliko podsticaji Unije /milijarde dolara i evra/ presuše, onda im ne treba EU".

- Zbog toga se sve čini kako bi se upropastila Evropska unija - dodao je Lukašenko.