latinica  ћирилица
29/11/2021 |  15:18 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Nakon 400 godina britanska kruna više ne upravlja Barbadosom

Barbados će od ponoći imati svog prvog predsjednika, dosadašnjeg guvernera Sandru Mejson, čime ovo karipsko ostrvo prekida veze sa Velikom Britanijom uklanjajući britanskog monarha sa mjesta šefa države poslije skoro 400 godina.
Posjeta kraljice Elizabete Barbadosu 1977. godine (Foto: news.sky.com) -
Posjeta kraljice Elizabete Barbadosu 1977. godine (Foto: news.sky.com)

Parlament Barbadosa izglasao je prošlog mjeseca da kraljicu Elizabetu Drugu zamijeni Mejsonova, što je omogućilo toj zemlji da konačno prevaziđe svoju istoriju kao najstarija kolonija Britanske imperije.

Britanski monarh je bio na čelu države skoro 400 godina, uprkos tome što je ostrvo obezbjedilo nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1966. godine.

Mejsonova je 2020. godine pokrenula kampanju da Barbados učini republikom, izjavljujući da "građani Barbadosa žele šefa države Barbadosa".

- Pošto je stekla nezavisnost prije više od pola vijeka, naša zemlja ne može da sumnja u njenu sposobnost samouprave. Došlo je vrijeme da u potpunosti ostavimo našu kolonijalnu prošlost iza sebe - rekla je ranije Mejsonova za En-Bi-Si.

Princ od Velsa, koji je kraljičin nasljednik, stigao je na ostrvo na ceremoniju polaganja zakletve na Trgu nacionalnih heroja glavnog grada Bridžtauna. Kraljica će zvanično ustupiti svoj položaj u ponoć, 30. novembra, kada se obilježava 55. godišnjica nezavisnosti Barbadosa, nakon čega će princ Čarls zvanično otvoriti novu eru, podsjeća "Raša tudej".

Princ od Velsa je izrazio nadu da će Velika Britanija i Barbados održati jake odnose, naglašavajući "višestruke veze" između dvije zemlje.

Barbados je posljednja karipska nacija koja je postala republika, pridruživši se Dominiki, Gvajani i Trinidadu i Tobagu. Iako Јamajka formalno nije imenovala predsjednika, premijer Endrju Holnes je izjavio da je posvećena smjeni kraljice na mjestu šefa države.