latinica  ћирилица
29/11/2021 |  15:33 ⇒ 16:10 | Autor: SRNA

Stefan Slijepčević - novi predsjednik Studentskog parlamenta

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević danas je u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovao konstitutivnoj sjednici Studentskog parlamenta, na kojoj je za novog predsjednika izabran Stefan Slijepčević.
Stefan Slijepčević - Foto: SRNA
Stefan SlijepčevićFoto: SRNA

Rajčević je rekao novinarima da je ovo treći put kako prisustvuje konstitutivnim sjednicama Studentskog parlamenta u Istočnom Sarajevu, što čini i na Univerzitetu u Banjaluci, a kao razlog tome naveo je što ulogu ministra doživljava kao neko ko treba da bude servis, prije svega, studentima, a zatim i cjelokupnoj akademskoj zajednici.

On je podsjetio da je Ministarstvo, kada je pokrenulo čitav narativ oko reforme visokog obrazovanja, postavilo studenta u centar te reforme, te rekao da je nakon današnje sjednice razgovarao sa predstavnicima studenata i informisao se o određenim aktuelnostima i problematici u vezi sa studentskim standardom iz domena studentskih prava.

On je naveo da, od izbora ove vlade, Ministarstvo u kontinuitetu ima odličnu saradnju sa studentskim predstavnicima i izrazio uvjerenje da će naći rješenje za sve trenutne, kao i potencijalne probleme u budućnosti.

Rajčević je rekao da vjeruje da studentski predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci cijene sve što i Vlada Republike Srpske i Ministarstvo čine za visoko obrazovanje, prije svega mjere koje su usmjerene na princip besplatnog školovanja za sve redovne studente, te velika infrastrukturna ulaganja u oba univerziteta.

- Vlada i Ministarstvo to čine samo sa jednom željom i mišlju, a to je da obezbijede najbolje uslove za one koji će sutra da preuzmu budućnost Republike Srpske u svoje ruke - naglasio je Rajčević, dodajući da će vrata njegovog kabineta, za studente oba javna univerziteta, uvijek biti otvorena.

Navodeći da su studenti budućnost Republike Srpske, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da Vlada Srpske, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao i lokalne zajednice, moraju sve da učine na stvaranju još boljeg ambijenta za studiranje na ovom univerzitetu.

- U mom dvogodišnjem mandatu, Vlada kontinuirano ulaže u ovaj Univerzitet. Novim Zakonom o visokom obrazovanju prvi put je omogućeno studentima da studiraju iz budžeta Srpske, a novim pravilnikom o stipendiranju predviđeno je da se daju stipendije studentima koji studiraju na našim javnim univerzitetima. Na taj način Vlada pokušava da poboljša upisnu politiki na oba javna univerziteta - izjavio je Kulić.

Prema njegovim riječima, veoma brzo će krenuti izgradnja studentskog doma, što će sigurno povećati broj upisanih studenata na četiri fakulteta koja su na području opštine Istočno Novo Sarajevo.

Kulić je dodao da je prošle sedmice završen tender za izgradnju zgrade Rektorata i Muzičke akademije, te izrazio nadu da će radovi početi što skorije.

Novoizabrani predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević istakao je da je jedinstvo najbolje sredstvo kojim mogu da poboljšaju studentski standard i zaštite prava i interese studenata na najbolji način.

U ime svih studenata ovog univerziteta, on je zahvalio resornom ministru koji se u prethodnom periodu izborio za nove studentske domove u Istočnom Sarajevu, novu zgradu Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, te buduću novu zgradu Rektorata i Muzičke akademije.

- Naši pravci djelovanja, kao Studentskog parlamenta, biće poboljšanje upisne politike na našem univerzitetu, koji ima vrhunski profesionalni kadar - poručio je Slijepčević.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Uroš Bjelica smatra da će funkciju predsjednika Studentskog parlamenta, koju je on obavljao prethodne dvije i po godine, Slijepčević još bolje vršiti.

- Zajedno ćemo, u koordinaciji Unije studenata Republike Srpske i Studentskog parlamenta, sprovoditi dalje aktivnosti - izjavio je Bjelica.