latinica  ћирилица
29/11/2021 |  16:16 ⇒ 16:22 | Autor: TANЈUG

Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu Beograd-Priština

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan - Harčenkom sa kojim je razgovarao o posljednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.
Petar Petković i Aleksandar Bocan - Harčenko (Foto:  KANCELARIЈA ZA KIM/ VLADIMIR ZARKOVIĆ/) -
Petar Petković i Aleksandar Bocan - Harčenko (Foto: KANCELARIЈA ZA KIM/ VLADIMIR ZARKOVIĆ/)

Petković je naglasio da je Priština ponovo pokazala da nastavlja sa praksom obesmišljavanja dijaloga, a kategoričko odbijanje prištinske delegacije da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, prijeti da dovede do erozije Briselskog sporazuma, ali i autoriteta međunarodne zajednice, koja je garant njegove implementacije.

Zbog opstrukcije Prištine nije bilo uslova za direktne razgovore dvije delagacije, već samo za bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je Petković.

On je ukazao na činjenicu da je Priština ovoga puta otišla i korak dalje, odbijajući da sa Beogradom razgovara i o pitanjima energitike, što je u isto vrijeme potvrdio i Aljbin Kurti u Prištini.

Petković je istakao da je Beograd spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga i da očekuje da se što prije zaustavi serija opstrikcije pregovora, ali i da smatra da je došlo vrijeme da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora, kao i neodgovornih i opasnih izjava i poteza, koji dolaze od strane Prištine.

Zahvalivši ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Petković je istakao da će bratske veze srpskog i ruskog naroda, kao i odnos suštinskog razumijevanja i povjerenja i dalje da budu temelj izvanrednih odnosa Srbije i Rusije.