latinica  ћирилица
29/11/2021 |  16:44 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Lazarević: Odluka Suda BiH dokaz nepostojanja kolektivne krivice za događaje u Srebrenici (VIDEO)

Branilac bivšeg načelnika Centra javne bezbjednosti Zvornik Dragomira Vasića, Aleksandar Lazarević, naglasio je da je današnja odluka Suda BiH važna i ujedno dokaz nepostojanja kolektivne krivice za događaje u Srebrenici u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Aleksandar Lazarević - Foto: RTRS
Aleksandar LazarevićFoto: RTRS

- Za mog klijenta naravno to je odluka od velike, najveće moguće važnosti. Važnost ovakvih presuda je prije svega jedno skidanje, tog nekog da kažem, te hipoteke kolektivne krivice. Niko ne spori da su se užasne stvari dešavale, da je bilo strašnih zločina, ali da se to svakako mora individulizovati. Nije svako ko je bio na nekoj funkciji kriv za ono što se desilo u Srebrenici - rekao je Lazarević.

Podsjećamo, sud BiH oslobodio je Miodraga Јosipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva istočne Bosne.

- Tužilaštvo nije dokazalo prisustvo namjere optuženih za istrebljenje - izjavila je predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho.

Јosipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u istom mjestu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti, Zoljić komandant Posebnih jedinica policije, a Pantić je bio komandir Prve čete Posebnih jedinica policije.