latinica  ћирилица
29/11/2021 |  19:26 | Autor: SRNA

Špirić: Kriza prouzrokovana odlukom visokog predstavnika

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je nakon hitne sjednice ovog doma da su delegati srpskog kluba prisustvovali sjednici da podrže zaključke Narodne skupštine i da su predložili šest zaključaka, te da smatraju da je kriza proizvedena odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka kroz pokušaj nametanja zakona.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

- Zahtijevamo da oni koji su donijeli odluku, tu odluku učine ništavnom a da se zaduži Savjet ministara da u najkraćem mogućem roku oblikuje ovu materiju o kojoj će se raspravljati u Parlamentarnoj skupštine BiH - rekao je Špirić novinarima.

On je naveo da su oko državne imovine izrazili neslaganje sa odlukom Ustavnog suda i predložili da se pitanje imovine reguliše sporazumima entiteta, kantona i Brčko distrikta, te da su podržali zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za sveobuhvatnim dijalogom sa parlamentom Federacije o rješavanju nagomilanih problema u budućnosti.

"Pet zaključaka dobilo je podršku u prvom krugu i sada idu na usaglašavanje i na prvoj narednoj sjednici koja će biti posvećena ovim zaključcima biće usvojeni", istakao je Špirić.

On je podsjetio i na tri zaključka Kluba Hrvata, da su dva usvojena, a jedan je usvojen u prvom krugu i ide na usaglašavanje.

- Mislim da bi bilo dobro da svi iz ovoga izvučemo pouku i da shvatimo da je dijalog nezaobilazna forma. Izrazio sam javno zabrinutost zbog nespremnosti Bošnjaka da se kreću ka dijalogu. Mislim da je to svaki put dovodilo do krize i do njene kulminacije. Oni uvijek očekuju da će rješenje u interesu Bošnjaka biti uneseno u BiH preko međunarodnih institucija - ocijenio je Špirić.

Špirić je napomenuo da bi volio da su Bošnjaci posvećeniji dijalogu, te da smatra da je nepovjerenje unutar BiH veliko i da nažalost Bošnjaci više vjeruju predstavnicima međunarodne zajednice nego Srbima i Hrvatima sa kojima bi trebalo da obezbijede bilo kakvu formulu suživota u BiH.

Špirić je poručio da je ubijeđen da će zaključci u drugom krugu biti usvojeni i da će to postati zaključci Doma naroda.

On vjeruje da će zaključci u drugom krugu glasanja dobiti podršku, bez obzira što će bošnjački delegati i tada glasati protiv njih.

Špirić smatra da je dobro da se razgovara i da se usvajaju zaključci. "Hoće li nas ti zaključci približiti to je drugo pitanje", ocijenio je Špirić.

On je dodao da neko ko nije spreman da razgovara i čeka rješenje izvana, to ne naziva blokadom, nego "brigom za BiH".

- Kada neko želi da razgovara, učestvuje u dijalogu i traži rješenja, onda se to zove blokadom. Neke stvari su pobrkane i moraćemo u narednom periodu davati odgovore na mnogo složenije izazove od ovih koji su danas - rekao je Špirić.

On je dodao da Srbi žele da donose odluke koje su prihvatljive za sve.

- Izgleda da su Srbi ovdje prihvatljivi samo ako su spremni da pucaju u političkom smislu u glavu ili noge Republici Srpskoj. Takvi ne postoje -  rekao je Špirić i istakao da je danas bilo puno jedinstvo Srba.