latinica  ћирилица
29/11/2021 |  21:46 ⇒ 21:50 | Autor: SRNA

Premijera filma "Gospodin" o Matiji Bećkoviću na njegov 82. rođendan

U Domu omladine u Beogradu večeras je premijerno prikazan dokumentarni film "Gospodin", koji je reditelj Puriša Đorđević posvetio životnom putu pjesnika i akademika Matije Bećkovića.
Matija Bećković - Foto: SRNA
Matija BećkovićFoto: SRNA

Film je predstavljen publici na Bećkovićev 82. rođendan u okviru Festivala autorskog filma u Beogradu, koji traje od 26. novembra do 3. decembra.

Bećković je uoči premijere rekao Srni da je oduševljen saradnjom sa Đorđevićem, ističući da reditelj radi sa entuzijazmom kao da je mladić iako ima 96 godina.

- Puriši godine nisu prepreka, jer misli kao da se tek rodio. Јa sam samo bio zadužen za glumu, ali bolje da me to zaobišlo - rekao je, uz smijeh, Bećković.

Na pitanje da li je zadovoljan svojom glumom, Bećković je odgovorio da nije kompetentan da sudi o tome, iako bi, kako kaže, volio da je to zapalo nekog drugog.

- U ovom filmu debitujem, a posle ću gledati da se još malo pokažem. Preda mnom je filmska karijera - našalio se na svoj račun slavni pjesnik.

Đorđević je rekao da ga na snimanje ovog filma nije podstaklo samo Bećkovićevo djelo, već i njegov život, o kojem pjesnik otvoreno i nadahnuto priča u dokumentarcu.

On otkriva kroz šta je prolazio od osnovne škole preko gimnazije u Valjevu do zrelog doba, opisujući prvu ljubav, najintimnije i najsrećnije porodične trenutke, kao i detalje o najpoznatijim pjesmama.

Reditelj je koristio i snimke Matijinih večeri poezije, a među njima je i onaj na kojem u prepunom "Zvezdara teatru" u Beogradu govori poemu "Vera Pavladoljska", posvećenu svojoj ženi.

Bećković u filmu objašnjava kako se između njih dvoje probudila ljubav dok je on bio u osmom, a Vera Pavladoljska u petom razredu valjevske gimnazije.

Pjesnik se i u filmu obraća svojoj ženi, a njoj je posvećen i posljednji kadar, koji ide uz stih "Nosiću te u očima svojim".