latinica  ћирилица
29/11/2021 |  22:17 ⇒ 30/11/2021 | 07:53 | Autor: RTRS

Dodik putuje u Moskvu; Sastanak sa Putinom, ali i sa predstavnicima Gasproma (VIDEO)

Dok ne bude povučen nametnuti zakon Valentina Incka, nema odlučivanja u zajedničkim institucijama, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u emisiji Drugi ugao naše televizije.
Dodik-Putin (foto:rsmoscowoffice.ru) -
Dodik-Putin (foto:rsmoscowoffice.ru)

O tome, ali i o inicijativi za vraćanje nadležnosti Dodik će upoznati predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Srpski član Predsjedništva BiH putuje sutra u Moskvu gdje bi trebalo da se sastane i sa predstavnicima Gasproma i razgovara o isporuci gasa za Republiku Srpsku, i to po povoljnijim cijenama od onih u Evropi koja je premašila hiljadu dolara za hiljadu kubika.

- Mi sa njima imamo već ugovor koji smo postigli još u vrijeme zagovaranja Јužnog toka koji je prekinut i prebačen na Tursko – Balkanski tok koji je prošao kroz Srbiju. Sada se stvaraju uslovi da idemo dalje. Potpisali smo nekoliko važnih memoranduma u kojima smo se dogovorili da se gradi gasovod u kome će Gasprom biti vlasnik 60 odsto, a mi 40 odsto - rekao je Dodik.

Dodao je da će Gasprom biti garant za sredstva koja će se angaživati preko banaka da se izgradi taj gasovod plus dvije gasne elektrane na prostoru Republike Srpske.

- Srbija ima 280, mi imamo 290 zato što moramo da platimo dodatni tranzit i to je ta razlika. Јa vjerujem da ćemo za naše potrebe i za potrebe izgradnje gasovoda i dvije gasne elektrane postići taj dogovor i da ćemo očuvati ovu cijenu za ovaj period kao što je to uradila i Srbija, i da ćemo i mi naći taj uspjeh koji je postigao Aleksandar Vučić i razumijevanje Putina da ćemo i mi to naći - istakao je Dodik.

Naveo je da se Rusija pokazala kao važan partner Republike Srpske, a sve je rezultovalo ekonomskom saradnjom i isporukom energenata po povoljnijim cijenama.

Sastanak sa Vladimirom Putinom u Moskvi nastavak je niza sastanaka srpskog člana Predsjedništva BiH sa svjetskim i evropskim zvaničnicima.