latinica  ћирилица
29/11/2021 |  22:32 | Autor: SRNA

Postignut dogovor rudara i Vlade FBiH, samo dvije tačke sporne

Većina tačaka dnevnog reda usvojena je na sastanku pregovaračkog tima o zahtjevima Sindikata radnika rudnika u FBiH u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Sastanak je završen, a predsjednik Sindikata Sinan Husić je rekao da je usvojeno 11 od 13 tačaka dnevnog reda, prenosi Avaz.

- Sutra ujutro ćemo nastaviti pregovore - rekao je Husić.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika juče je na vanrednoj sjednici u Tuzli usaglasio listu od 13 zahtjeva, a među njima su poziv Parlamentu i Vladu FBiH da najkasnije do 1. decembra realizacijom tih zahtjeva obezbijede uslove za prekid radničkog neposluha i početka proizvodnje u rudnicima.

Među zahjtevima su smjene generalnog direktora "Elektoprivrede BiH" i Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli, zadržavanje dostignutog nivoa materijalnih prava zaposlenih, obustavljanje primjene novih pravilnika o radu i radnom učinku u rudnicima i njihovo usaglašavanje kroz socijalni dijalog.

Traže i uvezivanje radnog staža rudarima koji ispunjavaju uslove za penziju, kreiranje programa izmirivanja obaveza po ovom osnovu u narednim godinama.