latinica  ћирилица
30/11/2021 |  09:58 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

NSRS o Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta (VIDEO)

Poslanici Republike Srpske razmotrili su u večernjem dijelu zasjedanja Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1.1 - 30.6.2021. godine. Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10.00 časova.
NSRS - prenos uživo - Foto: RTRS
NSRS - prenos uživoFoto: RTRS

Prihodi i primici planirani budžetom Republike Srpske u prva dva kvartala ove godine ostvareni su u iznosu od 2,272.3 milijardi KM, navodi se u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvo polugodište.

U izvještaju se ističe da su budžetski prihodi u prva dva kvartala ove godine ostvareni u iznosu od 1,473 milijarde KM.

Strukturu prihoda čine prihodi od direktnih poreza u iznosu od 712,5 miliona KM, indirektni porezi u iznosu od 646,9 miliona KM i neporeski prihodi od 112,5 miliona KM.

Prethodno je razmatren Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu, Nacrt zakona o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, Nacrt zakona o kulturnim dobrima, kao i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ribarstvu.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu predviđa unapređenje usluga platnog prometa, posebno u oblasti naknada vezanih za platni račun, a sve s ciljem povećanja zaštite korisnika platnih usluga, naročito fizičkih lica.

Ovim zakonom je utvrđena obaveza ovlašćenih organizacija da fizičkim licima na jasan, precizan i jednostavan način predoče informacije o naknadama koje su vezane za platni račun.

S tim ciljem propisan je sadržaj i oblik izvještaja o svim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, kao i obaveza ovlašćene organizacije da fizičkom licu, najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostavi ili učini dostupnim ovaj izvještaj.

Potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić navela je da je Zakon o unutrašnjem platnom prometu donesen 2012. godine, te je pretrpio dvije izmjene, prvu koja se odnosila na uključivanje Јavnog preduzeća "Pošte Srpske" u obavljanje poslova platnog prometa, te drugu kada se uspostavlja i vodi registar fizičkih lica.

Tokom rasprave o predloženom zakonskom rješenju, Stojičićeva je navela da je cilj Nacrta osavremenjivanje pravog okvira u vezi sa platnim uslugama u narednom periodu koji je usklađen i sa zakonodavstvom EU.

Narodni poslanici razmotrili su predloženo zakonsko rješenje.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je danas da je Nacrtom zakona o kulturnim dobrima propisana obaveza formiranja jedinstvenog registra materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara.

- Cilj jeste da bude uspostavljen jedinstven registar, što će biti značajno za struku, ali i za širu javnost - rekla je Trivićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi o Narctu zakona o kulturnim dobrima.

Obrazlažući Narct zakona o kulturnim dobrima u Narodnoj skupštini, Trivićeva je navela da je donošenje novog zakona proizašlo iz potrebe za poboljšanjem i unapređivanjem postojećeg normativnog okvira u oblasti zaštite i korišćenja kulturnih dobara.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja istakla je da je neophodno zaštititi što više kulturnih dobara Srpske i učiniti sve da budu uvrštena na svjetsku listu.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ribarstvu uređuje pitanja od posebnog značaja za privredu i građane, uz uvažavanje aktuelnog stanja u sektoru i zahtjeva koji proizilaze iz EU integracija u ovoj oblasti, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić.