latinica  ћирилица
30/11/2021 |  10:52 ⇒ 01/12/2021 | 10:12 | Autor: RTRS

RTRS, 22.45 - ARTIFAKTA, emisija o umjetničkom stvaralaštvu (VIDEO)

Nova emisija RTRS, Artifakta je dokumentarna televizijska emisija o umjetničkom stvaralaštvu.
Artifakta - Foto: RTRS
ArtifaktaFoto: RTRS

Dokumentovanje je zasnovano na audio-vizuelnom snimanju umjetničko-stvaralačkog procesa i snimanju razgovora/intervjua sa umjetnicima s ciljem prikazivanja njihovog pristupa radu i umjetnosti. Kreira televizijski portret, prikazujući rad, radove i promišljanje o njima.

Artifakta je osmišljena da dokumentuje, odnosno "faktografiše" – bilježi umjetnički proces, "registruje stvarnost", predstavlja umjetnika (ili umjetničku grupu) i sve to predstavi u formi televizijske emisije. Otuda naziv emisije koji plastično sublimira dva paralelna pristupa tematiziranju: "art i "fakta".

Estetski teži minimalizmu, otuda zvučno prožimanje melodijama Erika Satija koje su muzički lajt-motiv serijala.

Artifakta gledaocima nudi uvid u to kako radovi nastaju i koji su to misaoni procesi koji im prethode. Svaka emisija je prilagođena stvaraocu i stvaralaštvu koje tematizira i u tom je smislu, priča za sebe. Umjetnici govore o sebi, o tome kako su ušli u svijet umjetnosti i kroz koje su sve kreativne faze prolazili.

Sljedeći pasus (iz govora Ive Andrića prilikom uručivanja Nobelove nagrade) suštinski sublimira autorski odnos prema emisiji:

"Ali, na kraju krajeva, sve su to pitanja tehnike, metode, običaja. Sve je to manje ili više zanimljiva igra duha povodom jednog dela i oko njega. Nije uopšte toliko važno da li jedan pripovedač opisuje sadašnjost ili prošlost, ili se smelo zaleće u budućnost; ono što je pri tom glavno, to je duh kojim je nadahnuta njegova priča,ona osnovna poruka koju ljudima kazuje njegovo delo. A o tome, naravno, nema i ne može biti propisa ni pravila.Svak priča svoju priču po svojoj unutarnjoj potrebi, po meri svojih nasleđenih ili stečenih sklonosti i shvatanja, i snazi svojih izražajnih mogućnosti; svak snosi moralnu odgovornost za ono što priča, i svakog treba pustiti da slobodno priča".

Autor i urednik je Ernest Zavila.

Emisiju koja će biti emitovana svakih 15 dana gledajte večeras na RTRS od 22.45.